Νέοι Αγρότες: Λαβράκια έβγαλαν οι τηλεπισκοπήσεις παραγωγών µε κηπευτικά χαµηλής κάλυψης

Νέες διαστάσεις έρχονται στο φως για το θέμα των εκμεταλλεύσεων με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης που δηλώθηκαν στο τρέχον πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Ως γνωστόν, ορισμένοι μελετητές αξιοποίησαν ένα κενό ως προς την κατηγοριοποίηση του είδους των καλλιεργειών, έτσι ώστε οι φάκελοι των παραγωγών να πιάσουν το «κατώφλι» τυπικής απόδοσης με πολύ λίγα στρέμματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αφορά εκμεταλλεύσεις με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, τα οποία έχουν δηλωθεί με τυπικές αποδόσεις εφάμιλλες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών (άνω των 2.000 ευρώ/στρέμμα).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι περιφέρειες έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω τηλεπισκόπησης, με τις πρώτες πληροφορίες να παρουσιάζουν αρκετές αρνητικές εκπλήξεις.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ είχε ενημερώσει ότι στο τρέχον πρόγραμμα του Υπομέτρου 6.1 όσοι παραγωγοί με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης δηλώσουν τέτοιες υψηλές αποδόσεις θα υποβάλλονται σε προενταξιακό επιτόπιο έλεγχο για την τεκμηρίωση της απόδοσης αυτής, εντούτοις υπήρξαν παρεμβάσεις βουλευτών για ισότιμη αντιμετώπιση των εν λόγω υποψήφιων δικαιούχων ενίσχυσης του προγράμματος με αυτούς που διατηρούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στη συνέχεια, το ζήτημα παρέμεινε σε στασιμότητα, μέχρι να διασαφηνιστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι οι έλεγχοι θα προχωρήσουν κανονικά. Ωστόσο, τα πρόσφατα αποτελέσματα των τηλεπισκοπήσεων έφεραν μια νέα διάσταση στο θέμα, καθώς αρκετά από τα αγροτεμάχια κηπευτικών χαμηλής κάλυψης που δηλώθηκαν φαίνονται από τον δορυφόρο ακαλλιέργητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στην Καρδίτσα πάνω από το 30% επί του συνόλου των υποψήφιων δικαιούχων έχει δηλώσει κηπευτικά χαμηλής κάλυψης και αναμένεται, μετά τα αποτελέσματα των τηλεπισκοπήσεων, να απορριφθεί από το πρόγραμμα. Ωστόσο, υπάρχει και ένας περιορισμένος αριθμός παραγωγών που έχει δηλώσει και άλλες καλλιέργειες και δεν χάνει το «κατώφλι» της τυπικής απόδοσης.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί στελέχη που διεξάγουν τις αξιολογήσεις των φακέλων και σε άλλες περιφέρειες με τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αν επιβεβαιωθούν τα όσα έδειξαν οι τηλεπισκοπήσεις, τότε γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα χρειαστούν καν επιτόπιοι έλεγχοι για αρκετούς από τους παραγωγούς, οι οποίοι θα χάσουν το «κατώφλι» της τυπικής απόδοσης που θα τους έδινε το δικαίωμα να λάβουν ενίσχυση από το πρόγραμμα.