Νέοι Αγρότες: Ποιοι σπεύδουν να οριστικοποιήσουν τον φάκελό τους – Πάνω από 15.000 οι αιτήσεις

Με ταχείς ρυθμούς ανεβαίνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων οι ηλεκτρονικοί φάκελοι των υποψήφιων δικαιούχων για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της «ΥΧ», το οποίο είχε γνωστοποιήσει ότι μέσα σε δέκα ημέρες οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 11.000, από το επικαιροποιημένο ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι, έως τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, οι φάκελοι των υποψήφιων δικαιούχων έχουν ξεπεράσει τους 15.000.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του μεγάλου ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα, με τα μελετητικά γραφεία να έχουν προβεί στην εκτίμηση ότι έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων θα έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτημάτων ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και αναμένεται να τρέξει για έναν μήνα, έως τις 14 Δεκεμβρίου. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία βρίσκεται περίπου στα μισά, ήδη πλήθος μελετητών και φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχουν ζητήσει μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας. Με τις θέσεις, πάντως, των δικαιούχων να καλύπτονται με ταχείς ρυθμούς, είναι αμφίβολο εάν θα δοθεί παράταση.

Υπ’ ατμόν οι οριακά επιλέξιμοι λόγω ηλικίας

Μέχρι στιγμής, οι οριστικοποιήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς όπως έχουν ενημερώσει την «ΥΧ» μελετητές, οι φάκελοι παραμένουν «ανοιχτοί» προς οριστικοποίηση μήπως και υπάρξει κάποια τροποποίηση ή οδηγία της τελευταίας στιγμής από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που βιάζονται, καθώς συμπληρώνουν το όριο της ηλικίας που έχει θεσπιστεί από το ισχύον πλαίσιο του προγράμματος, που ως γνωστόν είναι τα 41 έτη. Ως ηλικία με την οποία υποβάλλει αίτηση ο εκάστοτε δικαιούχος λογίζεται αυτή που έχει ο αιτών τη στιγμή κατά την οποία οριστικοποιείται το αίτημά του. Επομένως, όσοι πλησιάζουν τα 41 πιέζονται να οριστικοποιήσουν. Η διαδικασία της οριστικοποίησης ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.