Οι νέοι υφυπουργοί του ΥΠΑΑΤ στην «ΥΧ»

Οι δύο νέοι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, παραχώρησαν στην «ΥΧ» τις πρώτες τους δηλώσεις μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων τους. Ο κ. Στύλιος κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του ΠΑΑ, ενώ ο κ. Κεδίκογλου αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ζωικής παραγωγής (κτηνοτροφία και αλιεία).

Σίμος Κεδίκογλου
«Προτεραιότητα η κτηνοτροφία και η αλιεία, ώρα για δουλειά»

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, ο νέος υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βάθη.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, υποδέχθηκε τον φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, Σίμο Κεδίκογλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως «η παρουσία του στο ΥΠΑΑΤ έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική αξία, καθώς εκπροσωπεί μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, την πληγωμένη Εύβοια. Η συμμετοχή του Σίμου στην ομάδα μας θα είναι πολύ σημαντική και για την αναδιάρθρωση της Εύβοιας και για τη στήριξη, την άμεση, των πληγέντων συμπολιτών μας, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Εύβοια, αλλά για όλη την Ελλάδα».

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Κεδίκογλου προέβη στην κάτωθι δήλωση: «Αποτελεί μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πρόσωπό μου. Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος αυτής, μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και σύσσωμο το υπαλληλικό δυναμικό του υπουργείου, για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού στον τομέα της αγροδιατροφής, στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια.

Στην προσπάθειά μας αυτή, καθοριστικό ρόλο θα έχει βέβαια το δυναμικό των γεωτεχνικών με το οποίο έχω συνεργαστεί συστηματικά κατά το παρελθόν. Προτεραιότητές μου είναι οι τομείς της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Ζητούμενο η ποιότητα των προϊόντων και η εξωστρέφεια της αγροδιατροφής. Όσον αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Εύβοια, η οποία βρίσκεται σε μια πολύ κακή συγκυρία, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ξαναζωντανέψει ο τόπος από την τεράστια ζημιά που υπέστη. Είναι ώρα για έργα και όχι για πολλά λόγια».

Γιώργος Στύλιος
«Έργα υποδομών και άρδευσης για τους αγρότες»

Στα μέσα Αυγούστου (13/8) είχε αναλάβει καθήκοντα στο ΥΠΑΑΤ, μετά τη θητεία του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Στύλιος. Ο υπουργός ΑΑΤ, Σπ. Λιβανός, είχε δηλώσει σχετικά: «Ο νέος υφυπουργός γνωρίζει καλά τον πρωτογενή τομέα, καθώς έχει διατελέσει υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της ΝΔ και έχει μεράκι για δουλειά. Από την αρχή της θητείας μου, είχαμε συνεχή και παραγωγική συνεργασία για τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής».

Ο νέος υφυπουργός δήλωσε στην «ΥΧ» τα εξής: «Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το υπουργείο έχει ήδη μια ατζέντα σε εξέλιξη και πάνω σε αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η ατζέντα αυτή, η οποία είχε γνωστοποιηθεί προεκλογικά από τη ΝΔ, έχει την ψήφο του ελληνικού λαού και θα βασιστεί στους άξονες που έθεσαν οι προηγούμενοι υπουργοί μας. Ήδη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανός, έχει δώσει το στίγμα για τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.

Κεντρικός κυβερνητικός στόχος –και έχει λεχθεί από τα πιο επίσημα χείλη, τον πρωθυπουργό– είναι να εργαστούμε στο ΥΠΑΑΤ για να φτιάξουμε έργα υποδομής. Συγκεκριμένα, πρότζεκτ υποδομών για την εκμετάλλευση του νερού, για αρδευτικά δίκτυα, για εγγειοβελτιωτικά έργα και φράγματα.

Επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε μια τεχνική δουλειά, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι χρηματοδοτήσεις και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά. Περίπου ένα ποσό της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ πρέπει να έχουν δοθεί στην αγορά, από προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και να ανοίξουν νέες προσκλήσεις, των οποίων το χρηματοδοτικό ύψος θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα έργα που αναφέραμε παραπάνω και οι χρηματοδοτήσεις εμπεριέχονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ορίζοντα επταετίας. Μέσα στην ευρωπαϊκή στρατηγική θα ενσωματωθεί και η ελληνική αγροτική πολιτική, διατηρώντας τις εθνικές κατευθύνσεις και αποφάσεις. Θέλησή μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και προσωπικός μου στόχος, λόγω χαρτοφυλακίου, είναι να πιάσει τόπο το σύνολο της χρηματοδότησης που δικαιούμαστε, να μη σπαταληθούν οι πόροι και να μην επιστραφούν ανεκμετάλλευτοι στις Βρυξέλλες.

Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από την ευφυή γεωργία, τη γεωργία ακριβείας και, βέβαια, την αξιοποίηση των ψηφιακών συστημάτων, για να οδηγηθούμε στα παραπάνω. Για αυτές τις δυνατότητες, οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερομένους και να τους παρέχουμε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση».