Νέους δρόμους για το βαλσάμικο ανοίγει η Μεσσηνία

Το βαλσάμικο ξίδι παρασκευάζεται παραδοσιακά στη Μεσσηνία, σε οικίες, αγροκτήματα και μονές, ενώ στις μέρες μας βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής έχουν ανυψώσει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του σημαντικά, όπως επίσης και την ποικιλία, με πολλές ευφάνταστες παραλλαγές (π.χ. Παλαιωμένο Βαλσάμικο, Κρέμα Βαλσάμικο με σύκα κ.ά.). Με αυτά τα λόγια, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κάνει αναφορά στο βαλσάμικο ξίδι στην ειδική σελίδα που αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Μεσσηνίας.

Η «ΥΧ» μίλησε με τον Πάνο Παπαδέα, συνεχιστή τρίτης γενιάς της παράδοσης που δημιούργησε η εταιρεία MESSINO από την αρχή της λειτουργίας της, το 1975. «Η πρώτη ύλη προέρχεται από διάφορα σημεία της Πελοποννήσου. Από τη Νεμέα, από την περιοχή του Άργους, αλλά και από τη Μεσσηνία. Το βαλσάμικο έχει προοπτική στην αγορά, ειδικά την τελευταία δεκαετία, όταν είδαμε να αναπτύσσονται και οι κρέμες βαλσάμικου με σύκο και άλλα πολλά αρώματα. Το βαλσάμικο έχει δώσει προστιθέμενη αξία στην πορεία του ξιδιού», τόνισε.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το βαλσάμικο αγκαλιάστηκε από τους καταναλωτές με το που μπήκε στην αγορά. «Από την ώρα που εμφανίστηκε στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων και των μικρών ντελικατέσεν, παρατηρήσαμε ότι οι καταναλωτές το εκτίμησαν, ζητώντας και πολλές παραλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λευκό βαλσάμικο ξίδι που έχει ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση».

Στη Μεσσηνία, η παραγωγή ξιδιού έχει μια μακριά διαδρομή, αφού πριν από 50 τουλάχιστον χρόνια η παραγωγή σταφυλιών και σταφίδας ήταν μεγαλύτερη, γεγονός που οδήγησε στη λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής ξιδιού. «Σήμερα υπάρχουν τρεις επιχειρήσεις και βλέπουμε τα αποτελέσματα της καλής προσπάθειας που γίνεται από όλες, διότι πριν από μια δεκαετία, όταν συμμετείχαμε σε διεθνείς εκθέσεις και προσπαθούσαμε να αναδείξουμε το δικό μας βαλσάμικο ξίδι, είχαμε πάντα αρνητική κατάληξη, καθώς όλοι απευθύνονταν μόνο σε Ιταλούς παραγωγούς. Τώρα πλέον μας ακούνε και το ελληνικό βαλσάμικο έχει πλέον αποδοχή».

Εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά την αγορά του εξωτερικού, εξηγεί ότι «κύριος πελάτης μας είναι η Γερμανία, αλλά την ειδοποιό διαφορά την κάνουν οι εξαγωγές στις ΗΠΑ. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές μας τόσο στο βαλσάμικο ξίδι όσο και στις κρέμες βαλσάμικου. Εξάγουμε σε 25 χώρες και το 85% του κύκλου εργασιών μας αφορά το εξωτερικό. Το 50% των εξαγωγών αφορά τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά».