ΝΕΤ METERING: Χωρίς συμψηφισμό παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας

«Υπέγραψα συμβόλαιο, πήρα δάνειο, έκανα το σύστημα φωτοβολταϊκών, το συνέδεσαν, πήραν το παραγόμενο ρεύμα και μου στέλνουν τον λογαριασμό»

Ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός δεν προχωράει στην περίπτωση του Δραμινού αγρότη Τάσου Πεφτίνα, ο οποίος ολοκλήρωσε επένδυση ΝΕΤ METERING πριν από 9 μήνες, παρήγαγε 22.000 κιλοβατώρες αλλά η ΔΕΗ δεν κάνει τον συμψηφισμό.

Οι λογαριασμοί έφτασαν τα 3.000 ευρώ, για κατανάλωση ειδικά τους θερινούς μήνες, οπότε οι ανάγκες για πότισμα είναι αυξημένες, ειδικά στη Δράμα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανομβρίας τα τελευταία χρόνια. Επομένως, ενώ παράγει ρεύμα, καλείται να πληρώσει λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος.

Ο δημιουργός της πρώτης επένδυσης που έγινε στη Δράμα τονίζει στην «ΥΧ» ότι το ρεύμα που κατανάλωσε το έχει παράξει. Όπως εξηγεί, επιλέγει να μην πληρώνει τους λογαριασμούς γιατί το ΝΕΤ METERING αφορά σε ανταλλαγή ενέργειας. Σε ερώτηση για την πιθανότητα διακοπής, απαντά ότι δεν το αποκλείει, γιατί δεν φαίνεται πουθενά το εικονικό ΝΕΤ METERING, παρά το συμβόλαιο που υπέγραψε με τη ΔΕΗ. Στην απορία του Τάσου Πεφτίνα προς τη ΔΕΗ για τον λόγο που αποστέλλονται λογαριασμοί, έλαβε την απάντηση ότι «το υπουργείο δεν αποφάσισε πώς θα γίνει ο συμψηφισμός». Η διεύθυνση, βέβαια, τον καθησυχάζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

«Υπέγραψα συμβόλαιο, πήρα δάνειο, έκανα το σύστημα φωτοβολταϊκών, το συνέδεσαν, πήραν το παραγόμενο ρεύμα και μου στέλνουν τον λογαριασμό», καταγγέλλει. Ο ίδιος θεώρησε μια καλή ευκαιρία την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό, αλλά η μέχρι στιγμής ταλαιπωρία που υφίσταται πόρρω απέχει από τον επιθυμητό σκοπό του συμψηφισμού της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια, από τις όποιες εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού.

Ο κ. Πεφτίνας προσθέτει ότι ο αγρότης που επενδύει στα φωτοβολταϊκά στηρίζεται στη σωστή μελέτη, ανάλογα με τις ανάγκες των καλλιεργειών που επιλέγει κάθε χρόνο κι εκεί πάνω στήνεται η επένδυση.