Νικ. Κράββα, αναπλ. προϊσταμένη, ΔΑΟΚ Χαλκιδικής: «Η προστασία των ιχθυαποθεμάτων είναι υπόθεση όλων μας»
«Ο πρωτογενής τομέας δεν ξεκινάει μόνο από το χωράφι, αλλά και από το ποτάμι, τη λίμνη και τη θάλασσα, αφού η αλιεία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της αγροτικής οικονομίας μας, ενώ η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς στόλους στην ΕΕ με το 18% των σκαφών να είναι ελληνικά». Την παραπάνω δήλωση έκανε η ιχθυολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) στην ΠΕ Χαλκιδικής και μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, Νικολέτα Κράββα, αναφερόμενη στα αλιεύματα των ελληνικών θαλασσών, στα αποθέματα και στις υδατοκαλλιέργειες.
Η κα Κράββα χαρακτήρισε «δύσκολη» και «πονεμένη ιστορία» το ζήτημα των ιχθυαποθεμάτων στη χώρα μας, αφού, όπως είπε, παλαιότερα οι ιχθυολόγοι πίστευαν ότι τα ψάρια είναι ανεξάντλητα. «Στην πορεία, διαπιστώθηκε ότι, ενώ αυξανόταν η αλιευτική δραστηριότητα, η παραγωγή μειωνόταν. Δυστυχώς, η μεσογειακή λεκάνη, που θεωρείται ότι «βράζει» λόγω κλιματικής αλλαγής, είναι από τις πιο υπεραλιευμένες περιοχές. Το 65% των αλιευμάτων θεωρείται ότι έχει υπεραλιευθεί και, ευτυχώς, από το 2021 έχει μπει σε διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία των αλιευμάτων», υπογράμμισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής.
«Όχι» στην κατανάλωση του γόνου
Πέρα από τον κυρίαρχο λόγο της υπεραλίευσης, η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων οφείλεται και σε πολλούς άλλους λόγους, όπως η παράνομη αλιεία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και η ερασιτεχνική αλιεία, που δεν ελέγχεται με κανέναν τρόπο και από καμιά υπηρεσία.
«Υπήρχε η διατροφική συνήθεια να καταναλώνουμε τα μεγαλύτερα ψάρια και με τα χρόνια πήγαμε στα μικρότερα, φτάνοντας να τρώμε τον γόνο, ο οποίος πωλείται ελεύθερα στα καταστήματα εστίασης και στα ιχθυοπωλεία. Εμείς, οι ιχθυολόγοι, λέμε: “Αφήστε τον γόνο να γίνει γονιός!”»
«Θα πρέπει όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να προστατεύουμε τα ιχθυαποθέματα. Όχι μόνο οι αλιείς, αλλά και οι καταναλωτές. Υπήρχε η διατροφική συνήθεια να καταναλώνουμε τα μεγαλύτερα ψάρια και με τα χρόνια πήγαμε στα μικρότερα, φτάνοντας να τρώμε τον γόνο, ο οποίος πωλείται ελεύθερα στα καταστήματα εστίασης και στα ιχθυοπωλεία. Εμείς, οι ιχθυολόγοι, λέμε: “Αφήστε τον γόνο να γίνει γονιός!”», τόνισε με νόημα η κα Κράββα.
«Γαύρος και σαρδέλα, το εθνικό μας προϊόν»
Σε ό,τι αφορά την αλιευτική δύναμή μας, η ίδια ανέφερε ότι μπορεί να είμαστε η πρώτη δύναμη σε αριθμό σκαφών, αλλά στερούμαστε σε ιπποδύναμη και χωρητικότητα, αφού έχουμε μπει σε διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Ο αριθμητικός στόλος μας ανέρχεται στα 12.000 σκάφη, εκ των οποίων το 95% είναι παράκτια, δηλαδή μικρής κλίμακας, κάτω από 12 μέτρα, ενώ το 5% είναι μέσης αλιείας.
Η αλιευτική δύναμη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέρχεται σε 94.000 τόνους για το 2023, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει αλιευθεί από τα γρι-γρι και τις μηχανότρατες. «Καταλαβαίνετε από τα στοιχεία αυτά ότι το εθνικό μας προϊόν είναι ο γαύρος και η σαρδέλα», σχολίασε η κυρία Κράββα.
Η αλιευτική δύναμη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέρχεται σε 94.000 τόνους για το 2023, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει αλιευθεί από τα γρι-γρι και τις μηχανότρατες
Αναφορικά με τις υδατοκαλλιέργειες, η ίδια σημείωσε ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος, αφού αλιεύονται περίπου 144.000 τόνοι ετησίως, με κύριο αλίευμα την τσιπούρα και το λαβράκι και ακολουθούν οι υδατοκαλλιέργειες, που έχουν το μονοπώλιο στον Θερμαϊκό Κόλπο. Το 80% των αλιευμάτων (τσιπούρα και λαυράκι) εξάγονται στην ΕΕ, με κυριότερες χώρες υποδοχής τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.