Νίκη της ΚΑΠ η δικαίωση των Ισπανών για τους δασμούς στις επιτραπέζιες ελιές

Ως μία νίκη που αφορά όχι μόνο την ιβηρική χώρα ή το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά την ίδια τη δομή και τη φιλοσοφία της ΚΑΠ και των ευρωπαϊκών ενισχύσεων χαρακτήρισε ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν την πρόσφατη δικαίωση της ΕΕ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στο ζήτημα των αμερικανικών τιμωρητικών δασμών στις ισπανικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο John Clark, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν, εξήγησε επίσης και το σκεπτικό της προσφυγής, τονίζοντας ότι οι εν λόγω δασμοί δεν ήταν απλώς παράνομοι, αλλά είχαν και «συστημικές επιπτώσεις για την ΚΑΠ συνολικά και τη δομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και οι ισπανικές επιτραπέζιες ελιές, επιβλήθηκαν από πλευράς ΗΠΑ την 1η Αυγούστου 2018 στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού για τις αεροπορικές επιδοτήσεις.

Οι εν λόγω δασμοί έφταναν έως και το 44% για το συγκεκριμένο προϊόν, οδηγώντας σε πτώση σχεδόν 60% των σχετικών εξαγωγών προς την αγορά των ΗΠΑ. Το σκεπτικό της Ουάσιγκτον ήταν ότι οι Ισπανοί παραγωγοί λάμβαναν ενισχύσεις από την ΚΑΠ, των οποίων η ωφέλεια μεταφερόταν στη μεταποίηση ώριμου προϊόντος που εξήγαγε στη συγκεκριμένη αγορά.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, το αρμόδιο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ υιοθέτησε απόφαση της 19ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι δασμοί ήταν παράνομοι βάσει των κανόνων του ΠΟΕ, αναγνωρίζοντας το ευρωπαϊκό επιχείρημα ότι μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δεν παρέχεται στήριξη στην παραγωγή ούτε σε συγκεκριμένους τομείς προϊόντων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ΗΠΑ έχουν περιθώριο 15 μηνών για να συμμορφωθούν.