Νίκος Δούκας, αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ: «Μέσα στο 2021 oι ψηφιακές εκτιμήσεις ζημιών»
Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Αντώνη Ανδρονικάκη
Συνέντευξη στην «ΥΧ» παραχώρησε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας, για την υλοποίηση του «πρότζεκτ» της μετάβασης του Οργανισμού στην ψηφιακή εποχή. Ο αρμόδιος για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου περιέγραψε αναλυτικά το πρώτο σημαντικό βήμα, που αφορά την ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας των ζημιών. Όπως ανέφερε, αυτή θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, χάρη στον νέο τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εκτιμήσεις, ο χρόνος διεκπεραίωσής τους θα μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντας περισσότερες, πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικότερες αποζημιώσεις, ενώ θα φέρει και άλλα οφέλη για τον ΕΛΓΑ και τους αγρότες.
Μία από τις μεγάλες φιλοδοξίες του ΕΛΓΑ είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ποια θα είναι τα συγκεκριμένα και μετρήσιμα οφέλη για τον παραγωγό;
Να πούμε πρώτα ότι ο Οργανισμός στοχεύει στη συνολική του αναμόρφωση μέσω της μετάβασής του στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για δεδηλωμένη επιθυμία τόσο του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, η οποία προχωρά και υλοποιείται από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό και τη συνολική αναμόρφωση του Οργανισμού και ερχόμαστε να απαντήσουμε σε κάποια κρίσιμα αιτήματα των παραγωγών.
Το πρώτο και κύριο αίτημα και, αν θέλετε, παράπονο των παραγωγών, είναι η ταχύτητα διεξαγωγής των εκτιμήσεων και της συνολικής διαδικασίας αποζημίωσής τους. Εδώ έχουμε μια καθυστέρηση, που μεστοσταθμικά φτάνει το ένα έτος, για να πάρει ο παραγωγός την αποζημίωσή του. Άλλο ζήτημα που θέτουν οι αγρότες, είναι η αξιοπιστία του Οργανισμού, πώς δηλαδή αποδεικνύουμε ότι η εκτίμηση που κάνουμε στο χωράφι είναι αυτή που πραγματικά υπέστη ο παραγωγός. Το τρίτο θέμα είναι η κλιματική αλλαγή, οι επιβαρύνσεις των παραγωγών από τις κλιματικές συνθήκες και το πώς ο κανονισμός μπορεί να γίνει πιο ευέλικτος.
Με την ψηφιακή εποχή του Οργανισμού, απαντάμε στα δύο πρώτα αιτήματα. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βεβαίως με το ΥΠΑΑΤ, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τη νέα ψηφιακή εποχή του Οργανισμού και πώς θα ξεδιπλωθεί αυτή τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο βήμα, που έχει δρομολογηθεί, είναι η ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας. Εκτιμητές που θα έχουν tablet, θα έχουν στη διάθεσή τους γεωχωρικά δεδομένα και όλα τα στατιστικά στοιχεία του χωραφιού, για το οποίο θα δημιουργείται ένα ψηφιακό ιστορικό. Έτσι, οι εκτιμητές θα έχουν μια πλήρη αποτύπωση της κατάστασης ζημιών, θα γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο χωράφι βρίσκονται και τι έχει συμβεί σε αυτό το αγροτεμάχιο τα προηγούμενα χρόνια.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε περισσότερο τη διαδικασία;
Βεβαίως. Για παράδειγμα, στο χωράφι Α στην περιοχή Β της Καρδίτσας θα εκτιμάται ότι το βαμβάκι παρουσιάζει ζημιά 43%. Αυτή η εικόνα θα μεταφέρεται κατευθείαν στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού, θα δημιουργείται φόρμα για κάθε παραγωγό και θα γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή τι συμβαίνει στην καλλιέργεια του εκάστοτε παραγωγού με το που θα φτάνει εκεί ο εκτιμητής.
Με αυτόν τον τρόπο, ο απαιτούμενος χρόνος της εκτίμησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%, γεγονός που σημαίνει ότι στον ίδιο χρόνο οι εκτιμητές θα μπορούν να βλέπουν περισσότερα κτήματα. Επιπλέον, θα υπάρχουν και οφέλη ως προς το εκτιμητικό κόστος και η όλη διαδικασία θα είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με τη σημερινή «χειρόγραφη» διαδικασία. Όλα αυτά συνεπάγονται, τελικά, δικαιοσύνη προς τον παραγωγό.
Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε για την υλοποίηση του έργου;
Έχουμε εξασφαλίσει την έγκριση συνάφειας για τον τρέχον ΕΣΠΑ και αναμένουμε μέσα στον Οκτώβριο την απόφαση για την εξειδίκευση για το ΕΣΠΑ. Αμέσως μετά θα κάνουμε διεθνή διαγωνισμό, ώστε να προχωρήσουμε στην προμήθεια του εξοπλισμού (hardware) και του λογισμικού (software). Αναμένουμε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα, θα γίνει μια επιλογή των περιοχών που θα «τρέξει» με τον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να δούμε στην πράξη ποια ζητήματα θα ανακύψουν και αν χρειαστούν διορθώσεις και βελτιώσεις. Παράλληλα, θα γίνεται και η εκπαίδευση των εκτιμητών σε αυτήν τη νέα διαδικασία. Η πλήρης λειτουργία του προγράμματος αναμένεται μέσα στο 2022. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα μετάβασης του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή.
Ο Οργανισμός θα διαθέτει νέο οργανόγραμμα, μεταφέροντας λειτουργίες του στις ψηφιακές τεχνολογίες. Έτσι, ο ΕΛΓΑ θα εξορθολογήσει τις λειτουργίες του και βάσει των νέων δυνατοτήτων του θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους παραγωγούς που ουσιαστικά είναι και οι ιδιοκτήτες του Οργανισμού.