Νίκος Γκολέμης: Η οικογενειακή εκμετάλλευση που αποδεικνύει την αντοχή της βιολογικής καλλιέργειας

Πολυκαλλιέργεια και ανανεώσιμες πηγές οι πρακτικές του 28χρονου Λάκωνα

-Διαφήμιση-

Ο 28χρονος Νίκος Γκολέμης είναι ο συνεχιστής μιας μακράς πορείας καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων στο χωριό Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, ως η 3η γενιά παραγωγών ενός πολυλειτουργικού αγροκτήματος που παράγει, μεταποιεί, διανέμει τα προϊόντα της, αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φέρνει τους ανθρώπους κοντά στη φύση και στα προϊόντα της.

Σε έκταση 450 στρεμμάτων καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος, «στη σκιά του ξακουστού για την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας του Ταϋγέτου, μόλις 11 χλμ. από την πόλη της Σπάρτης, στο χωριό Παλαιοπαναγιά εκτείνεται το “Κτήμα Γκολέμη” στο οποίο καλλιεργούμε 450 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου τα 150 αποτελούν ένα ενιαίο κομμάτι. Η ιστορία του κτήματος ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια και η πρακτική της βιολογικής καλλιέργειας περνά από γενιά σε γενιά».

Ο ίδιος εξηγεί ότι ήδη από το 1997, όταν πολλοί αδιαφορούσαν ή απλά αγνοούσαν την προοπτική της βιολογικής καλλιέργειας οι εκτάσεις της οικογένειας Γκολέμη πιστοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Πιστοποίησης ΔΗΩ. «Βασική μας επιδίωξη ήταν να προσφέρουμε στη φύση αυτά που μας είχε δώσει απλόχερα, συνάμα όμως αποτελούσε και μια πρόκληση να φύγουμε από τα καθιερωμένα της εποχής», συμπληρώνει ο Νίκος.

Στο κτήμα καλλιεργούνται ελιές, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, περγαμόντο και γκρέιπφρουτ, κηπευτικά όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, πατάτες, αλλά και ακρόδρυα, μελιτζάνες, ρόκα, άνηθος και πολλά άλλα προϊόντα.

Ενασχόληση με τη γη

Από 16 χρονών ο Νίκος είχε πάρει την απόφαση ότι θα ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς από πολύ μικρός του άρεσε η φύση και βρισκόταν συνέχεια στο κτήμα και στις καλλιέργειες. Ο 28χρονος αγρότης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, κάνοντας βήματα για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Στα χρόνια που ο ίδιος ασχολείται με το Κτήμα Γκολέμη, και συγκεκριμένα το 2010, δημιούργησαν εκτός από την παραγωγή των υπόλοιπων προϊόντων και μία μονάδα με κότες αβγοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής. «Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος δημιουργήθηκε ένα ωοσκοπικό κέντρο για την ταξινόμηση και τον έλεγχο καταλληλότητας των αβγών. Σε πρώτη φάση ξεχωρίζονται τα αβγά κατά μέγεθος και έπειτα πραγματοποιείται ο έλεγχος καταλληλότητας κατά τον οποίο βλέπουμε στο εσωτερικό του αβγού, με τη βοήθεια του φωτός, για τυχόν σημάδια».

Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, προχώρησαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως εξηγεί ο Νίκος, «θέλαμε να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς λόγω και της επισκεψιμότητας του αγροκτήματος επιθυμούσαμε να συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο στη διάδοση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών και της απεξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα. Η ενέργεια που συγκεντρώνεται παρέχεται στο δίκτυο της ΔΕΗ»..

Μεταποίηση και προώθηση

Θέλοντας να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους το 2015, πέρασαν και στη μεταποίηση δημιουργώντας χυμούς και αλείμματα χωρίς ζάχαρη. Συγκεκριμένα, διαθέτουν χυμούς όπως πορτοκαλάδα, φραουλάδα, μανταρινάδα, γκρέιπφρουτ, ενώ επίσης δημιουργούν χυμό λεμονιού, συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, αλλά και άλειμμα γκρέιπφρουτ, μανταρινιού, λεμονιού, φράουλας και κολοκύθας-πορτοκάλι. Η γκάμα των προϊόντων δεν σταματά στα παραπάνω, καθώς τυποποιούν και το ελαιόλαδό τους με την επωνυμία «Κτήμα Γκολέμη». «Στόχος μας ήταν να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο από αυτά που τόσο απλόχερα μας δίνει η φύση», εξηγεί ο Νίκος.

Ο ίδιος διαθέτει τα προϊόντα τους σε βιολογικές αγορές, καθώς, όπως αναφέρει, «το 2006, στρεφόμενοι πλέον και στη λιανική πώληση των προϊόντων μας, εγκαινιάσαμε την είσοδό μας στις βιολογικές αγορές Αττικής, στις καθ’ αυτό αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να μας βρείτε σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Επίσης, διαθέτουμε τα προϊόντα μας στη Δημοτική Αγορά Καλαμάτας, στο τμήμα των βιολογικών προϊόντων και σε επιλεγμένα καταστήματα της Ελλάδας, με έμφαση όμως στην τοπική αγορά».

Επισκέψιμο αγρόκτημα

Το Κτήμα Γκολέμη είναι επισκέψιμο καθημερινά, όπως τονίζει ο Νίκος, και κάθε επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους και στις καλλιέργειες του κτήματος. «Με το πολυλειτουργικό και επισκέψιμο αγρόκτημα σου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστείς τις ιδέες σου και τους τρόπους ζωής σου με άλλους και εν δυνάμει να γίνεις η βάση για την ενασχόληση άλλων ανθρώπων με τη φύση».

Ο Νίκος καταλήγει, λέγοντας ότι «στα 28 μου πλέον χρόνια, έχοντας μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μεγαλώνω μέσα στη φύση, πιστεύω πως το αγροτικό επάγγελμα είναι από τις καλύτερες επιλογές εργασίας».

-Διαφήμιση-