Νομοσχέδιο δασικών συνεταιρισμών: Ασάφειες και ελλείψεις προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους

νομοσχέδιο περί δασικών συνεταιρισμών Ασάφειες και ελλείψεις προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους

Θα μπαίνουν οι κτηνοτρόφοι στις δασικές εκτάσεις, που διαχειρίζονται δασικοί συνεταιρισμοί, και υπό ποιες προϋποθέσεις; Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περί δασικών συνεταιρισμών, ενώ εμπεριέχει πολλές θετικές διατάξεις, σύμφωνα και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που μίλησαν στη Βουλή, έχει ορισμένες διατάξεις που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν σύγχυση ή ακόμη και σύγκρουση ρόλων μεταξύ κτηνοτρόφων και δασεργατών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, δια χειρός του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, έρχεται να κουμπώσει στον νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 4351/15 και δίνει δυνατότητες για εκμετάλλευση, όχι μόνο ξυλείας αλλά και δασικών προϊόντων, από τους δασεργάτες. Ο αναπληρωτής υπουργός έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι τάσσεται υπέρ της εκτατικής κτηνοτροφίας. Ιδού μερικά από τα αμφιλεγόμενα σημεία, όμως, τα οποία, ενδέχεται να φέρουν δυσκολίες, κυρίως στους κτηνοτρόφους:

1. Προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους ή δασικούς συνεταιρισμούς για τα δάση: Αν ένας δασικός συνεταιρισμός αναλαμβάνει ένα δάσος, θα είναι υποχρεωμένος να βάζει και κτηνοτρόφους ή θα πρέπει να παίρνουν άδεια οι παραγωγοί; Εξ ου και ελλοχεύει, κατά τους γεωτεχνικούς, ο κίνδυνος σε κάποια δάση να υπάρχει μόνο βόσκηση και σε άλλα να επιτρέπεται μόνο η διαχείριση της ξυλείας.

2. Το τίμημα για την ενοικίαση δασικών εκτάσεων: Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επινοικίαση από δασεργάτες συνεταιρισμού στους κτηνοτρόφους μιας δασικής έκτασης. Αν ζητήσει υπερβολικό τίμημα για να μπουν κτηνοτρόφοι στα δάση, πώς προστατεύονται οι παραγωγοί; Εξάλλου, όπως καταγγέλθηκε, εργολήπτες χτυπούν τους διαγωνισμούς για την ανάληψη της διαχείρισης δασών, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος.

3. Λουκέτο: Αν ένας δασικός συνεταιρισμός κλείσει, καθώς τώρα τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά, κινδυνεύει να μείνει και ο επινοικιαστής κτηνοτρόφος στον αέρα.

4. Υποστελέχωση δασαρχείων: Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία παίζουν τα δασαρχεία, που υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης κοντά στο 50% και θα κληθούν να παίξουν θεσμικό ρόλο ελέγχου των διαδικασιών και στην εκπαίδευση δασεργατών.

5. Άγονοι διαγωνισμοί: Τι προβλέπεται, όπου κηρύσσονται οι διαγωνισμοί για δάση άγονοι με συνέπεια να «κλείνουν» τα δάση, οδηγώντας πολλές φορές ή σε έλλειψη καθαρισμών και φωτιές ή τα άγρια ζώα στα χωριά, για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα την καταστροφή κοπαδιών ή καλλιεργειών.

νομοσχέδιο περί δασικών συνεταιρισμών  Ασάφειες και ελλείψεις προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους

Το νομοσχέδιο περί δασικών συνεταιρισμών προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Αριθμό συγκρότησης μελών δασικού συνεταιρισμού από 7 τελικά σε 21, από 25 που ήταν η αρχική πρόταση. Περιθώριο αλλαγών, άφησε ο υπουργός μόνο για νησιωτικές περιοχές.
  • Κατώτατη συνεταιριστική μερίδα 200 ευρώ.
  • Για ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων, επιχειρηματικών πάρκων, ΑΠΕ, οδοποιίας απαιτείται πράξη χαρακτηρισμού κ.ά., ενώ πρέπει να υπάρχει απάντηση από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς σε διάστημα 45 ημερών.
  • Το εμπόριο ξυλείας από πλευράς των δασικών συνεταιρισμών γίνεται στο εξής μέσω δημοπρασιών κι όχι απευθείας στον έμπορο και θα υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας ,δηλαδή δασεργατών – εμπόρων ξυλείας. Οι διατάξεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολύ μικρά και αραιοκατοικημένα χωριά σε όλη την επικράτεια ή και σε μικρά νησιά, όπου ελάχιστοι είναι οι νέοι και σε πολλά απ’ αυτά είναι σχεδόν όλοι συγγενείς.
  • Θέτει νέους όρους για τους νεοεισερχόμενους δασεργάτες στο επάγγελμα με την πιστοποίηση του και την εκπαίδευση.
  • Απαγορεύεται ρητά η σύσταση νέων αναγκαστικών συνεταιρισμών

Άννα Στεργίου