Νομοθετικές πρωτοβουλίες: Με τα Αγροτικά Τμήματα στα επιμελητήρια κάνει ποδαρικό στο 2024 το ΥΠΑΑΤ

Με τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια ξεκινά το 2024 το νομοθετικό του έργο το ΥΠΑΑΤ, καθώς η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς συζήτηση στη Βουλή. Αργότερα, και χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται ο χρόνος, θα ακολουθήσει το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, που θα πρέπει όμως πρώτα να πάρει το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Επιμελητήρια

Η ρύθμιση για την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια προωθείται από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και με βάση το ρεπορτάζ όλα είναι έτοιμα προκειμένου να κατατεθεί ως μέρος νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το ΥΠΑΑΤ, θα δημιουργηθεί στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα. Στο μητρώο θα εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και αυτό θα περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την περιοχή δραστηριοποίησης των αγροτών κ.ά.

ΕΛΓΑ

Για το νομοσχέδιο που θα αφορά τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, η συζήτηση έχει ήδη μετατεθεί, μια και οι αρμόδιες αρχές δεν κατάφεραν να είναι έτοιμες στα τέλη του 2023, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί. Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες της «ΥΧ», για να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Από το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκαθαριστεί ότι ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ θα κινείται σε τρία επίπεδα, ένα υποχρεωτικό και δύο προαιρετικά, και θα καλύπτει νέους κινδύνους και περισσότερα προϊόντα.

Επιδότηση ασφαλίστρου

Επιπλέον, και όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να ενεργοποιηθεί η Παρέμβαση Π3-76-1.1 «Επιδότηση Ασφαλίστρου» στο πλαίσιο της πρώτης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, η «Επιδότηση Ασφαλίστρου» βασίζεται στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, και έρχεται να συμπληρώσει την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρόκειται για παρέμβαση με ενωσιακή συμμετοχή που έχει υπολογιστεί στα 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι κάθε χρόνο να διατίθενται 50 εκατ. ευρώ από την ενωσιακή συμμετοχή, τα οποία με την εθνική συμμετοχή θα φτάνουν τα 57 εκατ. ευρώ περίπου/έτος.

Στο ποσό αυτό θα προστίθεται ισόποση συμμετοχή του ασφαλιζομένου και έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο ασφαλιστικό εργαλείο αποζημιώσεων, συνολικής αξίας 114 εκατ. ευρώ ανά έτος. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι θα επιδοτείται το 50% περίπου του ασφαλίστρου, για την κάλυψη ζημιών που υπάγονται σε δύο κατηγορίες:

✱ Ακαρπία π.χ. της ελιάς κ.ά.
✱ Μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος στο αμπέλι.