Νορβηγία: Κατσίκες με GPS μένουν μακριά από έναν αόρατο φράχτη υψηλής τεχνολογίας

Στη Νορβηγία, οι κτηνοτρόφοι δεν χρειάζεται να τοποθετούν φράχτες για να οριοθετήσουν την περιοχή μέσα στην οποία θέλουν να βοσκήσουν τα ζώα τους, καθώς οι κατσίκες «από μόνες τους» δεν φεύγουν εκτός των ορίων.

Ένα ενσωματωμένο GPS στο κολάρο τους δεν τις αφήνει να περάσουν έναν αόρατο φράχτη υψηλής τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, το κολάρο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων, όπως GPS, Bluetooth, ανιχνευτή κίνησης και τσιπ διαδικτύου για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ο κτηνοτρόφος σχεδιάζει στην εφαρμογή τα όρια μέσα στα οποία επιθυμεί να βοσκήσουν οι κατσίκες του.

Όταν μία κατσίκα φτάσει κοντά στον νοητό φράχτη, τότε μία ακουστική ειδοποίηση την αποτρέπει από το να φύγει εκτός ορίων. Αν η ειδοποίηση δεν έχει αποτέλεσμα, τότε το ζώο δέχεται ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Την εφαρμογή, Nofence, μελέτησε το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς στο παρελθόν παρόμοιες εφαρμογές είχαν δεχτεί κριτική για το αν θεωρείται σωστό και ηθικό για τη διαβίωση των ζώων η πρακτική του ηλεκτροσόκ.

Κριτική στην πρακτική του ηλεκτροσόκ

Σύμφωνα με τη Nofence, σχεδόν 30.000 ζώα είναι πλέον εξοπλισμένα με το σύστημά της και όλα βρίσκονται στη Νορβηγία. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κήρυξε το προϊόν της παράνομο όταν κυκλοφόρησε, απαιτώντας περισσότερη έρευνα για την καλή διαβίωση των ζώων σε σχέση με το συγκεκριμένο είδος προϊόντος.

Η Nofence, όπως όλοι οι αόρατοι φράχτες, λειτουργεί με δοκιμή και σφάλμα. Δηλαδή, ένα ζώο πρέπει να σοκάρεται επανειλημμένα, για να μάθει τους κανόνες της συσκευής. Όμως, είναι πλέον νόμιμο στη Νορβηγία εδώ και μερικά χρόνια και χρησιμοποιείται από πολλούς κτηνοτρόφους. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με την ηθική της συγκεκριμένης πρακτικής συνεχίζεται, καθώς αυτές οι τεχνικές, αν και είναι ευρέως διαδεδομένες, έχουν δεχτεί κριτική ως δυνητικά σκληρές.