Ντομάτα: Ασπίδα προστασίας από τον καύσωνα και τις βροχοπτώσεις η ευφυής γεωργία στην Εύβοια

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η εναλλαγή του καιρού από τον καύσωνα στις έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησε προβλήματα σε καλλιέργειες τόσο σε επίπεδο ζημιών όσο και στην εμφάνιση εχθρών και ασθενειών.

Στην Εύβοια, όμως, και συγκεκριμένα στις περιοχές Δύστου και Κριεζών, γεωπόνοι και αγρότες κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια επιτραπέζιας ντομάτας από τον περονόσπορο και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση τον καιρό. Η ευφυής γεωργία είναι το όπλο τους, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος Δημήτρης Μπουρίκας.

«Πριν από περίπου έναν μήνα, έγινε η εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC. Εγκαταστάθηκαν τρεις σταθμοί στις περιοχές Δύστου, Κριεζάς και ο τρίτος ενδιάμεσα για να καλυφθεί όλο το εύρος των περιοχών. Οι σταθμοί αυτοί θα καλύψουν μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων», εξηγεί ο κ. Μπουρίκας. Όπως τονίζει, «η ευφυής γεωργία είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει πάρα πολύ, από τη στιγμή που συλλέγονται δεδομένα για τη χρονική στιγμή που πρέπει να πραγματοποιηθεί κάθε καλλιεργητική πρακτική».

Από την εμπειρία στα δεδομένα

Τα εδαφολογικά και κλιματολογικά δεδομένα που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς έδωσαν τη δυνατότητα στον γεωπόνο να καταλάβει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας, καθώς και το αν η πρακτική που θα ακολουθούσε θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπουρίκας αναφέρει ότι «πριν από λίγες μέρες, και ενόψει των βροχοπτώσεων, γινόταν μία συζήτηση για το αν πρέπει να ψεκάσουμε ή όχι. Όταν είδαμε τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί για την υγρασία και τις θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν, εκεί καταλάβαμε τι πρέπει να κάνουμε. Καταφέραμε, λοιπόν, να δράσουμε με βάση τα στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα από πολλές πλευρές. Τόσο οικονομικό, καθώς δεν ψεκάζεις χωρίς να υπάρχει λόγος, όσο και περιβαλλοντικό, καθώς εφαρμόζεις ορθολογικά τα αγροεφόδια».

Βελτίωση ποιότητας

Η βελτίωση της ποιότητας συνεπάγεται, εκτός των άλλων, με τη γνώση των αναγκών της καλλιέργειας και την κάλυψη αυτών τη σωστή στιγμή. «Όταν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, θα έχεις και καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα. Στον αγροτικό χώρο, έχει πολύ μεγάλη σημασία το επίκαιρο της επέμβασης να γίνει τη σωστή στιγμή. Αυτό επιφέρει μείωση των εισροών και για τους αγρότες καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα», εξηγεί ο κ. Μπουρίκας. Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «οι αγρότες θα έχουν και καλύτερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους, οργανώνοντας καλύτερα τον χρόνο τους, καθώς θα γνωρίζουν πότε πρέπει να εφαρμόσουν κάθε καλλιεργητική πρακτική». Η συγκεκριμένη εφαρμογή του gaiasense πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE GAIA Sense (www.lifegaiasense.eu), το οποίο υποστηρίζει παραγωγούς στην υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης της παραγωγής με έναν αειφόρο τρόπο. Μέσω των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου, οι αγρότες μειώνουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής τους, βελτιώνοντας τη διαχείριση των εισροών και μειώνοντας την κατανάλωση φυσικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής.

Αντιμετώπιση περονόσπορου

Η ευφυής γεωργία, όμως, έχοντας στο επίκεντρο τον γεωπόνο και τον αγρότη, συνδυάζει τα δεδομένα με την επιτόπια παρακολούθηση. Όπως εξηγεί ο κ. Μπουρίκας, «μελετάμε τα στοιχεία σε καθημερινή βάση. Εκτός, όμως, από αυτά πραγματοποιούμε και επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια, βλέποντας το στάδιο της καλλιέργειας. Ο συνδυασμός των παραπάνω, μαζί με τις παγίδες που έχουν μπει, μας βοηθούν να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το θέμα που είχε προκύψει με τον περονόσπορο το προηγούμενο διάστημα βασιζόμενοι στα δεδομένα και στους επιτόπιους ελέγχους. Από δω και πέρα, είμαστε σε επιφυλακή για το ωίδιο, παρακολουθώντας τα δεδομένα».

«Οικονομικό όφελος για την τσέπη μας»

Οι αγρότες ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή, εξηγεί ο κ. Μπουρίκας, καθώς δεν γνώριζαν τι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. «Η διάθεσή τους και η στάση τους, όμως, έχει αρχίσει να αλλάζει, βλέποντας ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να τους βοηθήσει πραγματικά».

Ο Βαγγέλης Ιωάννου είναι ένας εκ των παραγωγών που επωφελείται από την εγκατάσταση των σταθμών gaiasense. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «μέσω των στοιχείων που συλλέγονται, θα μπορούμε να εφαρμόζουμε πιο ορθολογικά τα εφόδια, να μειώσουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να έχουμε οικονομικό όφελος στην τσέπη μας. Επίσης, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων θα μας βοηθήσει στην εμπορική μας δραστηριότητα».