Ντομάτα: Αυξάνεται η ζήτηση στην αγορά, μειώνεται η εγχώρια προσφορά

Σε λίγες ημέρες κλείνει ο κύκλος της συλλογής στις ντομάτες που φυτεύτηκαν στα θερμοκήπια το φθινόπωρο που πέρασε. Τη σκυτάλη της παραγωγής παίρνουν οι υπαίθριες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τη φύτευσή τους μέχρι και σήμερα. Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών και οι βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των παθογόνων.

Το πρόβλημα της φυτοπροστασίας σε έναν βαθμό μπορεί να ξεπεραστεί με μία καλύτερη διαχείριση από την πλευρά του παραγωγού και με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε θέματα πρόληψης και καταστολής. Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα εστιάζεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι το οποίο απασχολεί σημαντικά τον αγροτικό τομέα.

Το ερώτημα που αναπόφευκτα τίθεται είναι πώς οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα καταφέρνουν και η Ελλάδα όχι. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε στην αγορά ντομάτες από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ οι ελληνικές δεν αρκούν για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες. Οι άλλες χώρες δεν έχουν πρόβλημα από εργατικά χέρια αυτή την περίοδο; Η απάντηση βρίσκεται στην οργάνωση των επιχειρήσεων, που δημιουργούν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον. Με την προσέλκυση εργαζομένων μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τις καλλιέργειες, ενώ στη χώρα μας οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Η εγχώρια παραγωγή

Όπως μας ενημερώνει ο Μιχάλης Βασιλακάκης, γεωπόνος του συνεταιρισμού «Ανατολή» στην Κρήτη, ο κύκλος της συλλογής θα ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι όψιμες περιοχές και κυρίως οι υπαίθριες.

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή την περίοδο η ντομάτα έχει καλή τιμή και προσεγγίζει το 1 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού. Όμως, το πρόβλημα για τον κ. Βασιλακάκη εστιάζεται στο κόστος παραγωγής, αλλά και στους εργάτες γης. «Η χώρα μας αυτή την περίοδο, λόγω και του τουρισμού, έχει αυξημένη ζήτηση στην ντομάτα. Εμείς, με την εγχώρια παραγωγή, δεν μπορούμε να την καλύψουμε και για τον λόγο αυτόν γίνονται εισαγωγές από το εξωτερικό».

Ο Σωτήρης Καμούτσης, γεωπόνος και φυτωριούχος σποροφύτων στην Αλίαρτο Βοιωτίας, παρακολουθώντας την εξέλιξη και την πορεία της ντομάτας για την τρέχουσα περίοδο, κάνει λόγο για ντομάτες long life, προερχόμενες κυρίως από Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία. Υποστηρίζει ότι τα δίκτυα εμπορίας και διακίνησης στη χώρα μας στηρίζουν αυτές τις επιλογές για καθαρά εμπορικούς λόγους, με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται οι δικές μας ντομάτες, οι οποίες ποιοτικά βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο.

Με τις παραπάνω απόψεις συμφωνεί και ο Σπύρος Σινγκ, παραγωγός κηπευτικών στα Μέγαρα, που καλύπτει τις εκτάσεις του με διχτυοκήπια. «Λόγω της έλλειψης εργατών γης, καλλιεργώ μόνο πιπεριά και μελιτζάνα, γιατί έχουν λιγότερες φροντίδες σε σύγκριση με την ντομάτα, η οποία απαιτεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Την καλοκαιρινή περίοδο, η ντομάτα αποτελεί ένα από τα βασικά αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι. Η υπαίθρια καλλιέργειά της έχει σημαντικά προβλήματα και δύσκολα ένας παραγωγός θα αντεπεξέλθει, αν δεν είναι κατάλληλα οργανωμένος».

Όψιμες δείχνουν οι συλλογές στην Καστοριά

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή της Καστοριάς από τη φύτευση μέχρι και πρόσφατα δείχνουν να «σπρώχνουν» τις ημερομηνίες συλλογής κατά 20 με 25 μέρες περίπου, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ο Γιώργος Μπαμπάκος, παραγωγός υπαίθριας ντομάτας από την Ιεροπηγή Καστοριάς, υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει τη συλλογή μετά τις 10 Αυγούστου και με σημαντικές απώλειες, λόγω των καιρικών συνθηκών. «Υπολογίζουμε να έχουμε μία μείωση κατά 30% με 40% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά. Οι βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες επέδρασαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην καρποφορία», υποστηρίζει.

Με δυσκολία κράτησε την καλλιέργεια ο Δομοκός

Για μετά τις 20 Ιουλίου βλέπει να ξεκινά η συλλογή της ντομάτας στην περιοχή του Δομοκού ο γεωπόνος Δημήτρης Τσαρτσάλης. Υποστηρίζει ότι, λόγω της έλλειψης των εργατών γης, με δυσκολία κρατήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του. Όπως δηλώνει, η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι καλή και αν ξεπεράσουν το στρες των θερμοκρασιών, που επικρατούν αυτές τις ημέρες, θα έχουν καλά αποτελέσματα.

«Θα πρέπει τα φυτά να είναι καλά ποτισμένα και να γίνεται σωστά η τροφοδοσία τους με τις αντίστοιχες λιπάνσεις, ώστε να ξεπεράσουν τυχόν στρεσαρίσματα από τον καύσωνα», αναφέρει ο κ. Τσαρτσάλης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023