Σε μοναχική πορεία οι ντοματοπαραγωγοί της Κανδήλας

ntomata

Ακόμα μια καλή χρονιά αναμένεται να έχουν οι παραγωγοί της ντομάτας στην περιοχή της Κανδήλας, όπου ήδη έχουν μαζέψει το 1/3 της παραγωγής και προχωράνε με γοργά βήματα, προσδοκώντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Στην περιοχή της Κανδήλας καλλιεργούνται 600 περίπου στρέμματα ντομάτας και η παραγωγή αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την αποστράγγιση του έλους της περιοχής , την αναδιανομή του κλήρου και τη δημιουργία ενός σημαντικού αρδευτικού δικτύου που έλυσε το πρόβλημα της άρδευσης.

Όπως μας δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κανδήλας, Νίκος Μερκούρης, «σε μια κανονική περίοδο η περιοχή βγάζει περίπου 5.000-6.000 τόνους ντομάτας, που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά με προσωπικές κινήσεις, αφού ακόμα δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα παραγωγών». Στη φετινή εκκίνησή της, η ντομάτα της Κανδήλας είχε αφετηρία τα 40 λεπτά και έφτασε τα 75. Αλλά, όπως μας λέει ο κ. Μερκούρης, «η τιμή της ντομάτας είναι σαν τις τιμές του χρηματιστηρίου. Τώρα, με την κρίση, δεν μπορείς να υπολογίσεις τίποτα σαν σταθερό και επιπλέον το κόστος των φυτοφαρμάκων είναι πολύ μεγάλο».

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Χρήστου Τσιάμη, προέδρου του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντίνεια»: «Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να μελετήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διαλογητηρίου, μέσα από τη σύσταση ομάδας παραγωγών, ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα στην αγορά».