Ντομάτα: Καθαρό κέρδος 6,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θερμοκηπίου με την τεχνητή νοημοσύνη

ntomata

Τα αποτελέσματα του πειράματος για την καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, που πραγματοποιούσε το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Wageningen, δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες. Τους τελευταίους έξι μήνες, πέντε διεθνείς ομάδες καλλιεργούσαν απομακρυσμένα ντομάτες, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Σε ένα από τα θερμοκήπια, η καλλιέργεια πραγματοποιήθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, τα νεαρά φυτά ντομάτας φυτεύτηκαν στο θερμοκήπιο. Λίγες μέρες αργότερα, ο έλεγχος των θερμοκηπίων και των καλλιεργειών αναλήφθηκε από τις ομάδες από απόσταση, ενώ υπήρχε επικοινωνία με γεωπόνο του πανεπιστημίου. Οι τελευταίες ντομάτες συγκομίστηκαν στις 29 Μαΐου 2020 και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα. Κάθε ομάδα είχε το δικό της υψηλής τεχνολογίας θερμοκήπιο, 96 τετραγωνικών μέτρων, με κάθε ένα από αυτά να διαθέτει τον ίδιο εξοπλισμό.

Το κύριο κριτήριο για την αξιολόγηση των ομάδων ήταν το «καθαρό κέρδος» της καλλιέργειας για έξι μήνες. Η ομάδα που κέρδισε το πείραμα ήταν η Automatoes, η οποία πέτυχε καθαρό κέρδος 6,86 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και σημείωσαν τη χαμηλότερη χρήση νερού και ενέργειας.