Ντομάτα – Μελιτζάνα: Ο καιρός ευνοεί την παραγωγή, οι εισαγωγές καθηλώνουν τις τιμές
Σε εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή κηπευτικών στο σύνολο της χώρας μας. Ακόμη και στις ορεινές περιοχές, όπου συνήθως οι συλλογές είναι όψιμες, η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται χωρίς σημαντικά προβλήματα. Το πρόβλημα των ιώσεων στην ντομάτα όπως επίσης και του εντόμου tuta absoluta αποτελούν πάγια ζητήματα, τα οποία καλούνται να ξεπεράσουν οι παραγωγοί. Η μέχρι στιγμής απουσία καύσωνα είναι ευεργετική για την παραγωγή και τα προϊόντα είναι ποιοτικά καλύτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές και με καλές στρεμματικές αποδόσεις. Για την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές βρίσκονται καθηλωμένες, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις λαϊκές αγορές, όπως επίσης και από εισαγωγές που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Μωυσίδη, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Καστοριάς, η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, όταν για τον ίδιο το κόστος παραγωγής φτάνει στα 60 λεπτά. «Ξεκινήσαμε τη συλλογή με 1,5 περίπου ευρώ το κιλό και αυτήν τη στιγμή η τιμή της ντομάτας βρίσκεται στα 50 με 70 λεπτά. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδα τη δική μας παραγωγή». Σε ό,τι αφορά άλλα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός, είπε ότι οι πιπεριές πωλούνται περίπου στα 80 λεπτά και η πιπεριά τύπου Φλωρίνης κοντά στο 1 ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα της καλλιέργειας, ο κ. Μωυσίδης είπε ότι πρόκειται για μία καλή χρονιά χωρίς σημαντικά προβλήματα, ακόμη και σε θέματα φυτοπροστασίας. «Οι αποδόσεις θα είναι καλές αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες που έχουμε μέχρι σήμερα. Σε έναν σημαντικό βαθμό ελέγχουμε τις ιώσεις, όπως επίσης και την tuta absoluta».
Κάνοντας μία αναφορά στις ντομάτες του συνεταιρισμού, τόνισε ότι πρόκειται για ένα προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και, το βασικότερο από όλα, είναι πιστοποιημένη. «Εμείς δεν πουλάμε απλά μία ντομάτα. Δίνουμε έμφαση στον τρόπο παραγωγής μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την πιστοποίηση της διαδικασίας για να διαφοροποιηθούμε στην αγορά από ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης».
Τέλος, αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, είπε ότι έχει εκτοξευτεί στα ύψη όχι μόνο στο θέμα των αρδεύσεων και των λιπασμάτων, αλλά ακόμη και στην τυποποίηση και συσκευασία του προϊόντος. «Παράγουμε προϊόντα και τα πουλάμε έτοιμα και τυποποιημένα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με αυξημένο το κόστος. Ζητάμε από την επίσημη Πολιτεία να προστατεύσει αυτήν τη διαδικασία και να την αναδείξει μέσα από τους δικούς της μηχανισμούς».
Η ίωση στην ντομάτα είναι το πρόβλημα στον Δομοκό
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Πέτρου Γεωργούση, παραγωγού κηπευτικών από τον Παλαμά Δομοκού. Μίλησε για το πρόβλημα των εισαγωγών, που επηρεάζει σημαντικά τις τιμές των προϊόντων και έκανε λόγο για τιμές ντομάτας στη Λαχαναγορά της Αθήνας από 40 έως 50 λεπτά το κιλό.
Επίσης, επικεντρώθηκε στο σοβαρό ζήτημα των ιώσεων, που απασχολεί έντονα αυτό το διάστημα τους παραγωγούς του Δομοκού και προβληματίζεται για τις καλλιέργειες το επόμενο διάστημα. «Συνήθως κρατάμε την παραγωγή της υπαίθριας ντομάτας και μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ώσπου να αρχίσουν τα κρύα. Με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντέξουμε για μεγάλο διάστημα». Αναφερόμενος και στα άλλα προϊόντα, όπως η πιπεριά και η μελιτζάνα είπε ότι, «οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, περίπου στα 50 με 60 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα».
Τα Ψαχνά… ψάχνουν τιμή στη μελιτζάνα
«Για τη φετινή περίοδο λόγω των καλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτό το διάστημα δεν είχαμε προβλήματα στην καλλιέργεια», υποστηρίζει ο Παναγιώτης Πιτσιλής, παραγωγός από τη Χαλκίδα. «Η συλλογή του προϊόντος θα εξακολουθήσει μέχρι και τον Νοέμβριο αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, με μία παραγωγή πάνω από 6 τόνους το στρέμμα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό και φυσικά από τις δικές μας καλλιεργητικές φροντίδες», καταλήγει ο ίδιος.