Β. Αποστόλου: Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οι αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς αγρότες της Αρκαδίας (upd)

Ο Β. Αποστόλου στην Τρίπολη
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ολοκληρώθηκε στο Πνευματικό κέντρο της Τρίπολης η εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και τις λύσεις των προβλημάτων», παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και του γενικού γραμματέα, υπεύθυνο διαχείρισης ΕΣΠΑ, Χ. Κασίμη. Στην κατάμεστη από εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα αλλά και φορέων της περιοχής, αίθουσα, διατυπώθηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα, αλλά και προτάσεις για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η ανάγκη να συζητηθεί εκ νέου ο νόμος περί συνεταιρισμών, με την συμμετοχή όλων των αγροτικών συνεταιρισμών, η λήψη αποφάσεων από την ηγεσία κατόπιν ανοιχτού διαλόγου με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που έχουν ανεβάσει το κόστος παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις που έχει στην πρωτογενή παραγωγή η κλιματική αλλαγή.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει την αγωνία και τους προβληματισμούς αγροτών και κτηνοτρόφων και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ενόψει και των κινητοποιήσεων.

Τέλος, εκτενής ήταν και η αναφορά στις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει μέσα στον χρόνο την παραγωγή τους, στο θέμα των αποζημιώσεων, κα.

Από την πλευρά του ο Β. Αποστόλου ανέφερε τους τέσσερις βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου «για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της Υπαίθρου» όπως είπε:

  • Αύξηση της απασχόλησης και ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. 
  • Αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας. «Να πάψουμε να αιμορραγούμε εισάγοντας τεράστιες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών και να αξιοποιήσουμε το δυνατό μας χαρτί στις διεθνείς αγορές, τη φέτα και τα άλλα ποιοτικά μας προϊόντα» τόνισε.
  • Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα από την αγροτική της παραγωγή.
  • Η αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων. 

«Για την υλοποίηση του αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο απ’ όλα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ. Μάλιστα με πρωτοβουλία του υπουργείου μας το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες. Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων τομή στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Θεσμικό πλαίσιο για τήρηση αυστηρών και έγκαιρων χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών 

Ακόμη, επισήμανε ότι το υπουργείο προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Πήραμε την έγκριση από την Ε.Ε. και αυτές τις ημέρες βγάζουμε για διαβούλευση τη πρότασή μας που με την εφαρμογή της θα προστατεύσει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές» σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά σε νέο θεσμικό πλαίσιο για την εμπορία διακίνηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων και για την τήρηση αυστηρών και έγκαιρων χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών. «Είναι αδιανόητο τα νωπά προϊόντα να αποτελούν το βασικότερο εργαλείο χρηματοδότησης των πολυκαταστημάτων. Οι επιταγές των 12 και 10 μηνών θα αντικατασταθούν με επιταγές ημερών».

Στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου είναι ακόμη, όπως ανέφερε, η λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των αρδευτικών υδάτων, η ίδρυση Τράπεζας εγχωρίου γενετικού υλικού, ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού κώδικα και η ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων με ένα νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Στην εκδήλωση μίλησαν, όμως, και εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα. Αρχικά, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, οι κ.κ. Χρήστος Τσάμης από την Αρκαδία και Μάκης Νικολάου από την Κορινθία. Ειδικότερα, ο κ. Τσάμης κατήγγειλε τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, και ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες της. Τόνισε ότι μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε κατά 30% το κόστος παραγωγής εξαιτίας των καυσίμων, ενώ την ίδια ώρα έχει πέσει η τιμή των αιγοπροβάτων κατακόρυφα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρφθηκε στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Κάλεσε δε, τον υπουργό να πάψει να κινείται όπως μέχρι σήμερα, και να συζητά με τους αρμόδιους εκπροσώπους των αγροτών, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνει να προκύπτουν μέσα από γόνιμο διάλογο.  

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Αποζημιώσεις αγροτών στην Αρκαδία για τις πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου 

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Β. Αποστόλου ανακοίνωσε πως οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες που έπληξαν την Αρκαδία τον περασμένο Ιούνιο, θα καλυφθούν κατά 70% μέχρι τα τέλη του μηνός, και τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του με θέμα “Ο αγροτικός τομέας, πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας”, την οποία ξεκίνησε απευθυνόμενος στους αγρότες, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Τόνισε ότι μπροστά στα οικονομικά προβλήματα των αγροτών, υπάρχουν και πολλές ελληνικές οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και με μεγαλύτερα προβλήματα, αναφέροντας ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται πλέον με τα ίδια περσινά αιτήματα, αλλά κανείς δεν έχει κοιτάξει τι έχει βελτιώσει η κυβέρνηση στο χρόνο που πέρασε.

Σαν πρώτο στοιχείο κατέθεσε την απόφαση για το αφορολόγητο των αγροτών με 9.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται, όπως είπε, στα 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο, με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Τόνισε όμως ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και πάνω σε αυτό τον στόχο κινείται η κυβέρνηση.  

Ακόμη αναφέρθηκε στη ρύθμιση των εισφορών αντίστοιχη της επιλογής και των δυνατοτήτων των αγροτών σε ετήσια βάση, και επισήμανε ότι η κλιμάκωση των εισφορών γίνεται με ιδιαίτερα ήπιο τρόπο.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, υπεύθυνος διαχείρισης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Χαράλαμπος Κασίμης. Όπως σημείωσε “βρισκόμαστε απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από διεθνείς οργανισμούς η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων που θα έχουν ταυτότητα και υψηλή ποιότητα θα αυξηθεί κατά πολύ τα αμέσως επόμενα χρόνια”. Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση σε επιδοτήσεις ανά εκτάριο από την ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά ήδη πολλές νέες χώρες που έχουν ενταχθεί στην Ένωση ζητάνε την αναθεώρηση και την ανατροπή των ισορροπιών που υπάρχουν.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον με δεδομένο ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να έχουν τις προδιαγραφές που απαιτεί η διεθνής αγορά.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Β. Αποστόλου με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίηκησης από την Αρκαδία, και ήδη είναι σε εξέλιξη η ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα στο πνευματικό κέντρο της Τρίπολης. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, υπεύθυνος διαχείρισης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Χαράλαμπος Κασίμης. 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αρκαδίας έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού στην Τρίπολη, όπου μετά τις 12.00 το μεσημέρι θα δώσει ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας “η Ένωση”, Θανάσης Τσιοτίνας ζήτησε από τον υπουργό παράταση της εφαρμογής του νόμου περί Συνεταιρισμών και την εκ νέου από τη βάση του συζήτηση με όλους τους συνεταιρισμούς της χώρας. 

Ο Β. Αποστόλου στην Τρίπολη – Σε εξέλιξη συνάντηση με συνεταιριστές και φορείς

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα εξής: η άρδευση της Β. Κυνουρίας από το νερό του Αναβάλου, το πρόβλημα της δακοκτονίας (πρόσθετα κονδύλια –αποζημιώσεις αγροτών), εξισωτικές αποζημιώσεις, χρηματοδότηση δημοσίων έργων από το Leader, προβλήματα που προκάλεσαν οι κλιματολογικές συνθήκες  και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ακαρπίας που απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας λόγω των κλιματολογικών συνθήκων, και τόνισε πως έχει δοθεί εντολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να στοιχειοθετήσει απώλεια παραγωγής των τελευταίων 3-4 χρόνων – που θα στοιχειοθετούν κιόλας την απώλεια εισοδήματος των αγροτών. Όπως εξήγησε, στόχος του υπουργείου είναι να αποδείξει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα έχασε μεγάλο μέρος της παραγωγής λόγω κλιματολογικών συνθηκών, και να αποζημιωθούν οι αγρότες.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress