Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι κατακεραυνώνει την ιδέα των προϋποθέσεων για τη στήριξη των αγροτών
Η ιδέα να υπάρχει ένας προϋπολογισμός της ΕΕ που, όσον αφορά τη γεωργία, θα βασίζεται σε πολιτικές προϋποθέσεις και ορόσημα, όπως συμβαίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι «απαράδεκτη», όπως δήλωσε στη Euractiv ο απερχόμενος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες μέρες, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι προέβη σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του από τη θέση του επιτρόπου, υπερασπιζόμενος την προσωπική του συμβολή στην ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ απέναντι στις «τεράστιες προκλήσεις» που έθεσε η πανδημία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα οικονομικά επακόλουθα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μιλώντας στη Euractiv, ο 69χρονος Πολωνός πολιτικός δεν δίστασε να καταθέσει τη γνώμη του για το μέλλον της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ. Αρχικά, απέρριψε την ιδέα ενός προϋπολογισμού της ΕΕ που θα εκταμιεύει κονδύλια με βάση την εκπλήρωση ορισμένων πολιτικών μεταρρυθμίσεων ή προϋποθέσεων, όπως τα «ορόσημα» που σηματοδοτούν σήμερα την παράδοση κονδυλίων για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Πρόκειται για μια ιδέα που εκφέρεται από πολλούς στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νυν επιτρόπου Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.
Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια ΚΑΠ με προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός στο κράτος δικαίου ή τα οικονομικά ορόσημα. «Οι αγρότες στην Πολωνία δεν θα λαμβάνουν χρήματα εξαιτίας προβλημάτων με τη Δικαιοσύνη; Ξεκάθαρα όχι», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στους Ιταλούς συναδέλφους τους, λόγω των ανησυχιών για το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο 69χρονος Πολωνός πολιτικός εξέφρασε τη λύπη του για την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν να περικοπεί η χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό» να διατηρηθεί το εμπορικό πλεόνασμα για τον κλάδο
Κατά των περικοπών στην πολιτική προώθησης
Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι εξέφρασε τη λύπη του για την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν να περικοπεί η χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό» να διατηρηθεί το εμπορικό πλεόνασμα για τον κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ, η Κομισιόν πρότεινε την περικοπή 440 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την περίοδο 2025-2027, επηρεάζοντας αρνητικά κατά κύριο λόγο τη στήριξη για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και των αποστολών και των εκδηλώσεων στις αγορές του εξωτερικού. «Ανησυχώ γι’ αυτό», δήλωσε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι το «μυστικό» της επιτυχίας της ΕΕ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων είναι η ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία πρέπει να προωθηθούν.
Η Ευρώπη χρειάζεται, επίσης, μια διπλωματία τροφίμων, όπως δήλωσε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, υπενθυμίζοντας τις έξι αποστολές στο Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Κίνα, το Καζακστάν και την Ιαπωνία και την «πολύ θετική γνώμη» των εκπροσώπων των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της ΕΕ για τα ταξίδια αυτά.
Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι παρουσιάστηκε ως ο υπερασπιστής της πολιτικής προώθησης και όσον αφορά την πρόταση για νέα νομοθεσία που αποτελούσε μέρος του σχεδίου δράσης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ. Αυτό οφειλόταν «στη διαμάχη για την υποστήριξη της προώθησης του κόκκινου κρέατος και του κρασιού», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο ίδιος. Αναφέρθηκε, επίσης, και στον κανονισμό για τα φυτοφάρμακα και την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, ως άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ στις οποίες η θέση του διέφερε από εκείνη του Κολεγίου των Επιτρόπων. «Παρουσίασα τη διαφορετική μου ψήφο», υπενθύμισε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, προσθέτοντας ότι «τελικά, οι αντιρρήσεις μου ελήφθησαν υπόψη» στη νομοθετική διαδικασία, η οποία κατέληξε στην απόσυρση του κανονισμού για τα φυτοφάρμακα και στην εξαίρεση της βοοτροφίας από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.
Επιφυλάξεις για τις αντικατοπτρικές ρήτρες
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις για την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών της ΕΕ και των διεθνών ανταγωνιστών τους μέσω των ίδιων προτύπων παραγωγής –τις λεγόμενες «αντικατοπτρικές ρήτρες»–, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι ήταν επιφυλακτικός. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό, διότι το ανοιχτό εμπόριο είναι, πρώτα απ’ όλα, καλό για εμάς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει «περισσότερο επιθετικά παρά αμυντικά» συμφέροντα στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.
Είπε, ακόμη, ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσουν να ευθυγραμμίσουν τα πρότυπα παραγωγής μεταξύ του μπλοκ και των εμπορικών εταίρων «όσο το δυνατόν περισσότερο» όταν διαπραγματεύονται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
«Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε απαιτήσεις που μπορούν να εκληφθούν ως εμπορικοί φραγμοί από τους εταίρους», κατέληξε.