Ο Mr Chipita αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των αλλαντικών με το ντηλ Νίκας – ΒΙΚΗ

Ο Mr Chipita αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των αλλαντικών με το ντηλ Νίκας - ΒΙΚΗ
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι σκοπεύει να συμμετάσχει από θέση οδηγού στις εξελίξεις της αγοράς αλλαντικών στέλνει προς τον ανταγωνισμό ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, βάζοντας στο στόχαστρο, μετά τη Νίκας, και την εταιρεία ΒΙΚΗ.

H σχετική φημολογία των τελευταίων μηνών επιβεβαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο γνωστός επιχειρηματίας, ως πρόεδρος πλέον της ΠΓ Νίκας, ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας, η οποία βαρύνεται από υψηλό δανεισμό. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη και ενδεχομένως χρονοβόρα συμφωνία, δεδομένου ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και τα πιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση δανεισμού.

-Διαφήμιση-

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η είσοδος του «Μr Chipita» ανακατεύει την τράπουλα σε έναν κλάδο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ήδη από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης (τρεις εταιρείες ελέγχουν περί το 60% της αγοράς) και το 2017 εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ» και αφορούν στα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής (εξαιρουμένων των νησιών και των Lidl), οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν 1,7% σε όγκο και 6% σε αξία, όταν στο σύνολο του 2016 η μείωση ήταν 11,6% και 9,6% αντίστοιχα.

Ενδεχόμενη συγχώνευση των Νίκας και ΒΙΚΗ δημιουργεί ένα σχήμα με αθροιστικό μερίδιο άνω του 20%, το οποίο στοχεύει απευθείας στον –επί του παρόντος– leader του κλάδου, την κρητική Creta Farms, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη συνέλευση η διευθύνουσα σύμβουλος της Νίκας, Αγγελική Οικονόμου, η εταιρεία το πρώτο πεντάμηνο του 2017 ενίσχυσε το μερίδιό της κατά 5%, φτάνοντας το 17% σε όγκο και το 15,3% σε αξία, ενώ εμφανή βελτίωση καταγράφεται και στα λειτουργικά κέρδη, τα οποία πέρυσι επηρεάστηκαν αρνητικά και από την πτώση του Μαρινόπουλου.

Προοπτική καθετοποίησης

Την ίδια στιγμή, το μερίδιο της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, όπως είναι το πλήρες όνομα της ΒΙΚΗ, που ελέγχεται από την οικογένεια Παπαγιάννη, υπολογίζεται στο 6%. Πέρα από τα αλλαντικά, στα οποία η εταιρεία έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό brandname στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιείται τόσο στις ζωοτροφές, μέσω τηs Laky, το εργοστάσιο της οποίας τον Απρίλιο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, όσο και στην εκτροφή οξύρρυχγου μέσω της Thesauri.

Πέρα από τα παραπάνω, διαθέτει ιδιόκτητο χοιροστάσιο και συνεργάζεται με 50 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, στοιχεία που δημιουργούν την προοπτική καθετοποίησης του ενιαίου σχήματος που θα προκύψει από τον διαφαινόμενο «γάμο» Νίκας και ΒΙΚΗ.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki