Ο ρόλος του ΕΛΓΑ;

Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών ή είναι το μακρύ χέρι του κράτους που περιορίζεται μόνο στην πράξη εισφορών;

Ο ρόλος του ΕΛΓΑ;
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΘ Ευθύμης Φωτεινός
-Διαφήμιση-

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες εκφράζουν παράπονα για τον ΕΛΓΑ. Ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, θέλουν τον ασφαλιστικό φορέα δίπλα τους και όχι απέναντι τους, όπως μας εξηγούν. Η συγκεκριμένη περίπτωση που σας παρουσιάζουμε αφορά τους παραγωγούς της Β. Ελλάδας που έπαθαν ζημιά στο βαμβάκι από βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο του 2015. Η καταγγελία μάλιστα μας έγινε επώνυμα από τον Αντιπρόεδρος της ΑΕΣ Θεσσαλονίκης, Ευθύμιο Φωτεινό. Όπως μας εξηγεί, στις 10/8/2016, ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε τους εν λόγω παραγωγούς.

«Η προθεσμία εξόφλησης των εισφορών στον ΕΛΓΑ ήταν 30-06-2016. Στους παραγωγούς, λοιπόν, που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους ως την προθεσμία αυτή, έχουν όμως υποστεί ζημιά και δικαιούνται αποζημίωση, ο ΕΛΓΑ κοινοποίησε το ποσόν που έπρεπε να τους καταβληθεί αλλά δεν προχώρησε στην πληρωμή τους. Επίσης, δεν προχώρησε ούτε σε συμψηφισμό της οφειλής του κάθε παραγωγού με την αποζημίωση την οποία δικαιούταν. Οι Συνεταιρισμοί αλλά και αγρότες μεμονωμένα προχώρησαν σε ενστάσεις προς τον ΕΛΓΑ, ζητώντας παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των εισφορών ως 31/8/2016».

Και πρόσθεσε: «Ο ΕΛΓΑ απέρριψε τις ενστάσεις αυτές. Ο ασφαλιστικός φορέας, λοιπόν, των αγροτών, αντί να δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά, τους καταδίκασε ακόμα πιο πολύ, σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος υποφέρει εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματός τους. Τελικά, ο ΕΛΓΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών ή είναι το μακρύ χέρι του κράτους που περιορίζεται μόνο στην πράξη εισφορών;».

Χ.Δ.

-Διαφήμιση-