Οι προθέσεις Αποστόλου δεν πείθουν τους παραγωγούς

«Ναι» στις αποζημιώσεις, με καθυστέρηση έξι μηνών

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη δικαιολογημένη αντίδραση των ροδακινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να αναγνωριστούν οι ζημιές στις καλλιέργειές τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έχει αναλάβει παράλληλα και μία σειρά ενεργειών για τη στήριξη του προϊόντος.

Σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη 23/1 με τον υπουργό αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης και εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων, παρουσία και του προέδρου του ΕΛΓΑ, Θ. Κουρεμπέ, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου.

Δέσμευση Αποστόλου

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν. «Διαβεβαίωσε ότι οι ζημιές θα καλυφθούν», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, και εξηγεί: «Από τη στιγμή που καταχωριστούν όλα τα στοιχεία και δοθούν στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι, τηρώντας τα χρονικά όρια, θα δοθούν οι αποζημιώσεις». Σημειώνεται ότι η καταχώριση των στοιχείων των αιτουμένων αποζημίωση θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου.

Λάθη και καθυστερήσεις

Ο κ. Γιαννακάκης υπογραμμίζει ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η διαδικασία καθυστέρησε. «Είναι σοβαρή η ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ. Εκτιμώ ότι έγιναν λάθη, τα οποία θα επιβαρύνουν την παραγωγή και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας Ημαθίας, Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός μπορεί να δεσμεύτηκε, αλλά ο χρόνος μέχρι να πληρωθούν οι παραγωγοί είναι μεγάλος. «Πώς να είμαστε ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις του, όταν δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις μας και μόλις τώρα απέστειλε το υπουργείο τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απώλεια εισοδήματος;» αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Χαλκίδης.

Όπως επισημαίνουν, όλες αυτές οι καθυστερήσεις είναι εις βάρος των παραγωγών, οι οποίοι καλούνται, μάλιστα, από την πολιτεία να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Γι’ αυτό και ζήτησα, μέχρι να πληρωθούμε, να στηριχθούν και να προστατευτούν οι αγρότες, οι οποίοι, όπως ακούγεται, κινδυνεύουν και με κατασχέσεις, επειδή χρωστάνε. Πώς θα τα πληρώσουν όλα, όταν δεν αποζημιώνονται; Όταν πέρσι ήταν εξευτελιστικές οι τιμές των προϊόντων μας;».

Η αλήθεια είναι ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα απεστάλη στην Κομισιόν ο φάκελος τεκμηρίωσης για να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω μειωμένης τιμής του προϊόντος. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την ΕΕ, η στήριξη του εισοδήματος θα γίνει με εθνικούς πόρους, είτε μέσω των ΠΣΕΑ είτε με ενισχύσεις de minimis.

Δράσεις στήριξης

Με τον χρόνο να περνάει εις βάρος των ροδακινοπαραγωγών, μία μικρή ανακούφιση αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές της άνοιξης, κυρίως λόγω του παγετού.

Επιπλέον, ο Βαγγέλης Αποστόλου αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προκειμένου να ενταχθεί στο μενού των σχολικών γευμάτων ο χυμός ροδάκινου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε ακόμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ) να διανέμονται χυμός και μαρμελάδα ροδάκινου.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress