Οικονομικά δυσβάσταχτη και πολιτικά μη διαχειρίσιμη μία ενδεχόμενη αποτυχία του ΟΣΔΕ

«Κάναμε όλες αυτές τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο ΟΣΔΕ, γιατί θέλουμε να τελειώνουμε με αυτούς που μοιράζουν δικαιώματα και ενισχύσεις σε αεριτζήδες», μας δήλωσε ανώτατο στέλεχος της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ χθες.

Άποψη, βέβαια, που βρίσκει σύμφωνη την τεράστια πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου και αυτό που θα λέγαμε το συμφέρον της χώρας, θα προσθέταμε εμείς.

Γιατί η διαφάνεια στο ζήτημα αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, επηρεάζει το εισόδημα 650.000 πολιτών, τη δυναμική ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας, επιδρά στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου, αφορά όχι μόνο την κατανομή 1,5 δισ. ευρώ το έτος για άμεσες ενισχύσεις αλλά και πολύ σημαντικούς πόρους για ενέργειες αγροτικής ανάπτυξης, εθνικών πληρωμών στοχευμένων παρεμβάσεων, αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές και πολλά άλλα.

Για τους λόγους αυτούς, αποτελεί ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της χώρας και κρίνει το πολιτικό της προσωπικό, τις κυβερνήσεις.

Στο τεράστιο αυτό οικονομικό, αναπτυξιακό και πολιτικό διακύβευμα απέκτησε κομβικό ρόλο, με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, η εταιρεία Cognitera AE. Μία επιχείρηση που εμφανίζεται να ανήκει εκ πρώτης όψεως σε θυγατρικές εταιρείες της Ένωσης Αγρινίου και διάφορων ατόμων της περιοχής αυτής.

Δηλαδή, ενός φορέα που, εκτός των πολλών άλλων, φέρεται να στήθηκε στα γραφεία του η υπόθεση των παράνομων ενισχύσεων της Λεπενούς ή η γνωστή υπόθεση του «άξονα» Αγρινίου – Καλαβρύτων – Κυθήρων, όπου ανύπαρκτες μοναστηριακές εκτάσεις γης δόθηκαν ως βοσκοτόπια σε δεκάδες δικαιούχους ενισχύσεων. Παρανομίες που, μετά τις αποκαλύψεις της «ΥΧ», κατέληξαν στον εισαγγελέα.

Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει. Η «πολυτέλεια» που είχε κάποτε η Ελλάδα να χρεώνεται κατά μέσο όρο 140 εκατ. ευρώ το έτος σε πρόστιμα καταλογισμών λόγω λανθασμένης καταβολής ενισχύσεων έχουν παρέλθει. Πλέον, η οικονομική και πολιτική βαρύτητα του διακυβεύματος είναι πολλαπλάσια και δυσβάσταχτη για οποιονδήποτε.