Ολλανδία: Ξεκινούν δοκιμές παρεμποδιστών μεθανίου σε αγελαδοτροφικές μονάδες

Στο τελικό στάδιο πριν από την εφαρμογή τους σε ευρύτερη κλίμακα βρίσκονται οι παρεμποδιστές μεθανίου. Πρόκειται για πρόσθετα ζωοτροφών που δίνονται στο σιτηρέσιο των παραγωγικών ζώων για να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου που αυτά απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό για την ανάπτυξη των παρεμποδιστών στοχεύουν στο να συμβάλουν στους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας» και στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια Κλιματικά Ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, αλλά και στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες. Οι παρεμποδιστές δοκιμάζονται σε αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις για γαλακτοπαραγωγή.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πλήθος κτηνοτροφικών φορέων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν εκφράσει τη θέση ότι η αγελαδοτροφία στοχοποιείται αδίκως για τη συμβολή της στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, τη στιγμή που άλλοι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως οι αερομεταφορές, επιβαρύνουν το περιβάλλον πολλαπλάσια.

Πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στους παρεμποδιστές, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αποφανθεί ότι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου από 20% έως 35%, χωρίς να επηρεάσουν την παραγωγικότητα των ζώων.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι το ολλανδικό πανεπιστήμιο Βαγκενίγκεν, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του στα τέλη Μαρτίου, αναφέρεται στην ολοκλήρωση των ερευνών για την έναρξη δοκιμών παρεμποδιστή σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία βιοεπιστημών DSM. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, το προϊόν θα μειώνει τις εκπομπές μεθανίου στις αγελάδες από 27% έως 40% ανάλογα με την ποσότητα που θα χορηγείται και το είδος του σιτηρεσίου που ακολουθεί το ζώο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την DSM, η εφαρμογή του παρεμποδιστή ξεκινάει άμεσα σε πιλοτική μορφή στις μονάδες μελών της συνεταιριστικής επιχείρησης Friesland – Campina σε συνεργασία με ολλανδική εταιρεία παρασκευής ζωοτροφών, καθώς έχει ήδη δοθεί η έγκριση της Κομισιόν από τον Φεβρουάριο.