Όλο και πιο κοντά το ντεμπούτο στο τσίπουρο για τον ΕΟΣ Σάμου

Μέσα στο 2024 αναμένει την πρώτη απόσταξη ο συνεταιρισμός, που έκλεισε με θετικό πρόσημο το 2023

Με επιστροφή στην κανονικότητα και θετικό πρόσημο αποχαιρετά το 2023 ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Ιωάννη Σκούτα. «Είμαστε μέσα στους στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή της χρονιάς, οπότε γενικά υπάρχει μία ικανοποίηση.

Περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο έτος για να σημειώσουμε ένα ακόμη βήμα προόδου», λέει στην «ΥΧ», υπενθυμίζοντας ότι το 2024 ο συνεταιρισμός κλείνει 90 χρόνια λειτουργίας και το καλοκαίρι σχεδιάζονται κάποιες επετειακές εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος επισημαίνει ότι παράλληλα με τις πολυετείς σχέσεις που διατηρούν με τους παραγωγούς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στη Σάμο, σπουδαίος είναι και ο ευρύτερος ρόλος του συνεταιρισμού στο νησί. «Δεν πρόκειται για μια ιδιωτική οινοποιητική επιχείρηση με σκοπό την κερδοφορία, αλλά για έναν συνεταιρισμό που από το καταστατικό του καταγράφει στους στόχους του την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μελών και του τόπου», αναφέρει ο κ. Σκούτας.

Υπενθυμίζει το Μουσείο Σαμιακού Oίνου του ΕΟΣ Σάμου, που μετρά χιλιάδες επισκέπτες τους θερινούς μήνες, όπως και ότι ο συνεταιρισμός δίνει το «παρών» σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στηρίζει και το πανεπιστήμιο.

Επενδύσεις εκσυγχρονισμού

Το 2023 ολοκληρώθηκε ένα επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οινοποιείου και ο ΕΟΣ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αποπληρωμής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Εκσυγχρονίστηκαν αρκετές δομές στο οινοποιείο, ειδικά στο Καρλόβασι, και προστέθηκε νέα εμφιαλωτική γραμμή που δίνει δυνατότητα χρήσης περισσότερων υλικών συσκευασίας», μεταφέρει ο κ. Σκούτας.

Όπως εξηγεί, η παλιά εμφιαλωτική γραμμή προορίζεται για ένα νέο προϊόν που σχεδιάζουν από καιρό, την παραγωγή τσίπουρου από Μοσχάτο. Ο συνεταιρισμός ελπίζει φέτος να έχει την πρώτη απόσταξη.

«Τρέχουν» οι εξαγωγές

Ο ΕΟΣ Σάμου διατηρεί τους εξαγωγικούς του προορισμούς με βασική χώρα τη Γαλλία, που απορροφά πάνω από το 50% της παραγωγής γλυκού κρασιού, και ακολουθούν η Γερμανία και η Αγγλία.

Επίσης, η Νότια Κορέα άνοιξε ως προορισμός τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια και προχωράει πολύ καλά. Ταυτόχρονα, διατηρεί την παρουσία του σε Καναδά, Αμερική και Αυστραλία, χώρες όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο και αυτήν τη συνεργασία επιδιώκει να βελτιώσει.

Πιάνει τόπο η επένδυση στο φυσικό κρασί

Ο κ. Σκούτας προσθέτει ότι πέρυσι ολοκληρώθηκε ένα μικρό επενδυτικό πρόγραμμα σχετικό με την εγκατάσταση παραγωγής φυσικών κρασιών, που αποτελούν νέα τάση στην Ελλάδα και ο συνεταιρισμός το αντιλήφθηκε έγκαιρα. Το πρόγραμμα αφορά μια εγκατάσταση με ωοειδείς δεξαμενές, πήλινους αμφορείς και νέα βαρέλια, ισχυροποιώντας τη θέση του ΕΟΣ στα φυσικά κρασιά που καλλιεργούνται βιολογικά. «Ο συνεταιρισμός εισήλθε σχετικά νωρίς σε αυτόν τον τομέα με μια ξεχωριστή εξαγωγή στη Γαλλία, ανεξάρτητη από αυτήν του γλυκού κρασιού. Τα τελευταία 4-5 χρόνια οι εξαγωγές φυσικών κρασιών κυμαίνονται από 80.000 έως 100.000 φιάλες ετησίως.

Στην Ελλάδα παρουσιάσαμε τις ετικέτες Προφήτης, Βουνίτης και Ερημίτης, τρεις φιάλες φυσικών κρασιών που σε όποιον τις δοκιμάσει δίνουν την αίσθηση του παραδοσιακού σπιτικού βαρελίσιου κρασιού του παππού». Τα φυσικά κρασιά είναι κατά τι ακριβότερα, αλλά η τιμή, σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, είναι ανάλογη της προσπάθειας που γίνεται από τον αμπελουργό, καθώς εξαιρούνται τα χημικά σκευάσματα και ο παραγωγός αγωνίζεται μόνος του με τη φύση. «Συμμετέχουν καλλιεργητές που έχουν την πεποίθηση της βιολογικής καλλιέργειας, το μεράκι να καλλιεργήσουν βιολογικά και έχουν αμπελώνες σε τοποθεσίες που δεν ήταν επιβαρυμένες από ασθένειες», περιγράφει.