Ολοκληρώνεται η συγκομιδή μήλου στην Αρκαδία

Στην ολοκλήρωσή της βαδίζει η συγκομιδή μήλων στην Αρκαδία, όπου ήδη έχει γίνει η συγκομιδή του 90% της παραγωγής μήλων ΠΟΠ Πιλαφά. Όπως μας δήλωσε ο παραγωγός Χρήστος Τσιάμης, «η μείωση της παραγωγής είναι κατά μέσο όρο 30%-40%, με περιοχές όπως η Τεγέα να έχουν υποστεί μικρότερη ζημιά, ενώ άλλες, όπως το Νεοχώρι, έχουν μεγαλύτερη φθορά.

Για τα extra Α μήλα η τιμή που διαμορφώθηκε είναι στα 60 λεπτά, με αυξομειώσεις πέντε λεπτών. Αυτή η ποιότητα αφορά το 30% της παραγωγής Σε ό,τι έχει σχέση με την ποιότητα Β, χωρίς σκασίματα, η τιμή που διαμορφώθηκε είναι στα 50 λεπτά περίπου».

Η μειωμένη παραγωγή αναμένεται να οδηγήσει στην απόλυτη εξάντληση των παραγομένων ποσοτήτων, ενώ η τιμή που διαμορφώθηκε ήταν κατά 10 λεπτά ακριβότερη από την περσινή, που στάθηκε στα 50 λεπτά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως δήλωσε ο κ. Τσιάμης, «η χρονιά άρχισε με τα Στάρκιν, που είχαν μικροκαρπία λόγω του καύσωνα του καλοκαιριού, και η τιμή κυμάνθηκε στα 40 έως 45 λεπτά. Τα προβλήματα όμως που παρουσίασε η Μακεδονία έδωσαν ώθηση στη δική μας παραγωγή. Στα Φούτζι, η μείωση της παραγωγής κατά 60% και τα προβλήματα της μικροκαρπίας ήταν βασικά χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς. Η τιμή ήταν ίδια με την περσινή χρονιά, στα 60 λεπτά». 

Το κλείσιμο της χρονιάς βρίσκει το σύνολο των παραγωγών να συμφωνούν στο ότι πρόκειται για μία μέτρια χρονιά, όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας ήταν έντονο.