Ολοκληρώνεται η συλλογή της πατάτας στη Βοιωτία

Τροχοπέδη από τον Ασωπό για τα αγροτικά προϊόντα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη συλλογή της πατάτας στην περιοχή της Βοιωτίας. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, οι αποδόσεις των χωραφιών, οι οποίες κυμάνθηκαν από 2 έως 2,5 τόνους το στρέμμα, ήταν αναμενόμενες.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, ενέργεια για κάθε παραγωγό είναι η προσπάθειά του να διαθέσει τη σοδειά του σε όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή από αυτήν που συνήθως προσφέρουν οι έμποροι. Οι παραγωγοί πατάτας δείχνουν να είναι προβληματισμένοι λόγω του γεγονότος ότι στα ψυγεία υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινές πατάτες και σε έναν μήνα περίπου μπαίνουν στην αγορά οι αιγυπτιακές.

Αυτή την ανησυχία εκφράζει ο Άρης Ανυφαντής, παραγωγός πατάτας από τον Ελαιώνα Βοιωτίας: «Υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στην παραγωγή της πατάτας, η οποία φυτεύτηκε τον Αύγουστο. Οι αποδόσεις δείχνουν να μην διαφοροποιούνται σε μεγάλο ποσοστό από αυτές που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην τιμή της πατάτας, που αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται στα 40 λεπτά το κιλό στη λαχαναγορά».

Συνεχίζοντας ο κ. Ανυφαντής, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Ασωπού και τα προβλήματα που συναντούν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής στις αγορές: «Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, τα προϊόντα που παράγουμε έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των καταναλωτών ως ακατάλληλα και τοξικά.

Μπορεί να είμαστε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή του Ασωπού, αλλά επειδή υπάρχει μια γεωγραφική συσχέτιση με τη Βοιωτία, έχουμε αρνητική αντιμετώπιση στις αγορές. Η πολιτεία θα πρέπει να κλείσει σύντομα αυτήν τη δυσφημιστική για τα προϊόντα μας εντύπωση του καταναλωτικού κοινού μέσω στοχευμένων προωθητικών δράσεων.

Πρέπει να μας βοηθήσει να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα και, παράλληλα, να αποδείξουμε στους καταναλωτές ότι αυτά υπερέχουν σε ποιότητα, αλλά και ασφάλεια, σύμφωνα με τον τρόπο παραγωγής που εφαρμόζουμε».