Μια ουσιαστική ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ξάνθη στις 18 Φεβρουαρίου με θέμα την «Αύξηση αξίας βαμβακοκαλλιέργειας», με την οποία ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος εσπερίδων της Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Βάµβακος.

Ευτυχής συγκυρία η παρουσία εκ μέρους του υπουργείου της Γεωργίας Κωστοπούλου, από τη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, που ήταν η πρώτη πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος του ΥΠΑΑΤ. Παρουσίασε τις σημαντικές ενέργειες των τελευταίων ετών από το 2014 κι έπειτα, το στρατηγικό σχέδιο και την πολιτική του υπουργείου για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια. «Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της παραγόμενης ποιότητας βαμβακιού, ώστε δυνητικά η προστιθέμενη αξία του να είναι αυξανόμενη και η πρόσοδος να πηγαίνει και στον παραγωγό και να είναι ικανοποιητική.

Την εσπερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος της Υπαίθρου Χώρας κα Μαρία Αμπατζή. Στο κέντρο ο πρόεδρος «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος», αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος και δεξιά ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Βασίλης Μάρκου

Η ανάδειξη και η αναβάθμιση του ελληνικού βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της ΕΕ και με τα περιβαλλοντικά δεδομένα και τους στόχους που θέτουμε ως ευρωπαϊκή χώρα, η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας θα γίνει με εφαρμογή φιλικών περιβαλλοντικών πρακτικών για την αειφορία των φυσικών πόρων και με την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων θα έχουμε μείωση του κόστους εισροών, επομένως του παραγωγικού κόστους».

Ο διευθυντής πιστοποίησης και προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χρήστος Παππάς ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΟΒ Βασίλης Μάρκου και τον εκπρόσωπο των βαμβακοπαραγωγών Θράκης στη Διεπαγγελματική Νίκο Κουρκούτα

Στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, παρουσίασε την αύξηση των εκτάσεων από 271.200 Ha το 2014 στα 291.421 το 2019. Στα κύρια γεγονότα της εξαετίας έθεσε πρώτο την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος για τους στόχους του οποίου μίλησε στη συνέχεια ο προϊστάμενός του, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα.

Η κα Κωστοπούλου κατέθεσε επιγραμματικά τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας, όπως είναι η ταξινόμηση-τυποποίηση του ελληνικού βαμβακιού και η θετική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τη χορήγηση της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις, από την οποία παρουσίασε τα κύρια σημεία.

Ποιότητα – πιστοποίηση

Ο διευθυντής πιστοποίησης και προδιαγραφών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Χρήστος Παππάς, αναφέρθηκε στην εφαρμογή ποιότητας στα παραγόμενα προϊόντα με το AGRO2, αλλά και την αναθεωρημένη έκδοσή του, περιέγραψε την ολοκληρωμένη διαχείριση ως συνδυασμό μέσων και τεχνολογιών, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σκοπός του ΕΛΓΟ-‘‘Δήμητρα’’ είναι το ελληνικό προϊόν να είναι το πρώτο στην αγορά».

Μιλώντας για την εθνική στρατηγική για το βαμβάκι, ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Βασίλης Μάρκου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ελέγχουν τις σποροπαραγόμενες ποικιλίες στην Ελλάδα, με στόχο να βρουν τις καλύτερες σε απόδοση και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να στραφούν σ’ αυτές οι παραγωγοί, κερδίζοντας καλύτερες τιμές.

O πρόεδρος της ΔΟΒ Βασίλης Μάρκου και ο πρόεδρος «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος», αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος Αντώνης Σιάρκος διαβάζουν την εφημερίδα “Ύπαιθρο Χώρα”

Επίσης, παρουσίασε τους βασικούς στόχους της ΔΟΒ και δήλωσε πως στη Λάρισα σκοπεύουν να θέσουν στον υπουργό την πρόταση του μέλους τους Νίκου Κουρκούτα για δημιουργία έργων ύδρευσης – άρδευσης ανά την Ελλάδα με ΣΔΙΤ, όπου δεν μπορεί να προχωρήσει τα έργα η πολιτεία.

Τους στόχους του ΑΣ Η ΕΝΩΣΗ παρουσίασε ο γενικός διευθυντής Μανώλης Σαραντίδης, εξηγώντας τη σταδιακή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον Νομό Ξάνθης λόγω του πράσινου σκουληκιού και την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε από το 2016 και έπειτα χάρη στα νέα εντομοκτόντα, φτάνοντας το 2019 στα 45.000 στρέμματα.

Ο πρόεδρος «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος», αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, μίλησε για τις εξελίξεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμμαχίας βάμβακος και του εµπορικού σήµατος EUCOTTON, καθώς και στο πρότυπο AGRO και την επικείμενη συνεργασία της ΔΟΒ με το BCI. Πρόσθεσε πως προσεχώς η «Ευρωπαϊκή Συµµαχία Βάµβακος» θα υποβάλει αίτηµα συµµετοχής στο Πρόγραµµα Προώθησης Ευρωπαϊκών Προϊόντων, «Enjoy, it’s from Europe», µε σκοπό την προώθηση, προβολή και διαφήµιση του ευρωπαϊκού βάµβακος σε τρίτες χώρες ή εντός της ΕΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με διάλογο μεταξύ κοινού και εισηγητών, με θέματα την τιμή του βαμβακιού, τα προβλήματα λειτουργίας των εργαλείων αποζημίωσης των παραγωγών, την επιδότηση παραγωγών που καλλιεργούν με ορθές γεωργικές πρακτικές, τα προβλήματα άρδευσης, την πιστοποίηση, αλλά και την ακρίβεια πρόβλεψης της ευφυούς γεωργίας.