Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των νέων αγροτών – Γ. Γεωργαντάς: «Ανάγκη σύνδεσης της κατάρτισης με τις σύγχρονες απαιτήσεις του τομέα»

Με αφορμή την ολοκλήρωση της κατάρτισης των νέων αγροτών που εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς και η διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου με θέμα «την Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον αγροτικό τομέα».

Στον ολοένα μεταβαλλόμενο ρόλο του αγρότη στη σύγχρονη κοινωνία και στην αλλαγή της προσέγγισης του επαγγέλματος του αγρότη ως σύγχρονου επαγγελματία που χρειάζεται κατάρτιση και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέρθηκε ο Υπουργός Γ. Γεωργαντας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι εξελίξεις σε ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και άμεσες και απαιτούν την προσαρμογή σε εξειδικευμένα και ουσιαστικά προγράμματα κατάρτισης ώστε οι νέοι αγρότες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και την κάλυψη της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, αναφέρθηκε στο έργο του οργανισμού απαριθμώντας τα μέχρι τώρα προγράμματα και δράσεις ενώ τόνισε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εξελίσσονται με αποτέλεσμα ο σύγχρονος αγρότης χρειάζεται να είναι εκπαιδευμένος επιχειρηματίας. Αναφέρθηκε επίσης και στην λειτουργία των ΔΙΕΚ εξηγώντας ότι καλύπτουν το κενό στη μεταλυκειακή εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα.

Τον απολογισμό του προγράμματος κατάρτισης των νέων γεωργών πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Ο ίδιος κατέγραψε ότι εκπαιδεύτηκαν συνολικά 14.668 δικαιούχοι του προγράμματος σε 829 προγράμματα κατάρτισης.

Κατά την παρουσίαση τονίστηκε το γεγονός ότι σκοπός του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι να καταγράψει τον αριθμό των Νεών Γεωργών που παρέμειναν στον αγροτικό τομέα και μετά τη λήξη της δέσμευσης από το πρόγραμμα.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ»
που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Παρασκευή 18/3.