Ολοκληρώθηκε η σπορά σιταριού στον Έβρο

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η σπορά σιτηρών που ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη στο Διδυμότειχο. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου, Αξιώτης Καμπρούδης, ο καιρός ευτυχώς ήταν σύμμαχος. «Έχουμε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της τάξης του 10%-15% συγκριτικά με πέρυσι, εκ των οποίων το 90% σπάρθηκε με σκληρό σιτάρι και το υπόλοιπο με μαλακό. Η περιοχή μας έχει καλή ποιότητα σιταριού», εξηγεί. Οι εκτάσεις κυμαίνονται μεταξύ 130.000-150.000 στρεμμάτων. Η περσινή παραγωγή ήταν ικανοποιητική, όπως και το εισόδημα, με συνέπεια τα σιτηρά να αντικαθιστούν τον ηλίανθο και το βαμβάκι, το οποίο δεν έχει φέτος καλές αποδόσεις, γεγονός που προβληματίζει τους παραγωγούς.

Η δυσαρέσκεια του κ. Καμπρούδη, όπως και του Δημήτρη Σταματίου, αντιπροέδρου της ΕΑΣ Ορεστιάδας, έγκειται στη διαρκή αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, λιπασμάτων και πετρελαίου, η οποία δημιουργεί έντονα ερωτήματα για το μέλλον. Στην Ορεστιάδα ξεκίνησαν να σπέρνουν στις 25 Οκτώβρη και η αυλαία μόλις έπεσε, μετά από μία παύση στις αρχές Νοέμβρη λόγω βροχών.

Η Ένωση εκτιμά μια αύξηση των εκτάσεων κατά 20%-25%, κυρίως του σκληρού σιταριού. «Παραγγείλαμε σπόρο και λιπάσματα εκτιμώντας αύξηση των εκτάσεων και οι αποθήκες μας άδειασαν. Πέρυσι, σπάρθηκαν 75.000 στρέμματα και φέτος υπολογίζουμε περίπου 90.000», δηλώνει.