Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή κάνναβης στο Τυχερό

18.10.2023
1' διάβασμα
oloklirothike-i-sygkomidi-kannavis-sto-tychero-304136

Ολοκληρώθηκε στον Έβρο η συγκομιδή κάνναβης που καλλιεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κανναβοτύχερο», το οποίο στοχεύει να ξαναζωντανέψει την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, υπό τη σκέπη της Δράσης 2 του Μέτρου 16 για τη «βελτιστοποίηση της άρδευσης στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη για μειωμένη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη και αύξηση της διατροφικής αξίας του παραγόμενου κανναβέλαιου».

Ο παραγωγός–γεωπόνος Βαγγέλης Δέδογλου μεταφέρει ότι o ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνει αναλύσεις αναφορικά με την περιεκτικότητα σε CBD, που είναι ανεβασμένη, και σε THC, που είναι μειωμένη, όπως είναι και το ζητούμενο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η καλλιεργητική χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για δεύτερη καλλιεργητική περίοδο, σε συγκεκριμένες εκτάσεις. Η παραγωγή προωθήθηκε στον συντονιστή φορέα ΑΣΚΓΕ Σουφλιώτικα Κελάρια, που θα παράγει λάδι, το οποίο θα μελετήσουν ο ΕΛΓΟ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Εξετάσαμε το κατά πόσο επηρεάζει η άρδευση την περιεκτικότητα σε THC. Όσο συχνότερη και περισσότερη είναι, τόσο μειώνεται η THC, έτσι ώστε να είμαστε κάτω από τα όρια που θέτει η νομοθεσία», εξηγεί.

Ο κ. Δέδογλου σημειώνει ότι οι καιρικές συνθήκες λειτούργησαν ευνοϊκά και, όπως όλα δείχνουν, η περιοχή του Έβρου ενδείκνυται για την καλλιέργεια κάνναβης. Στους στόχους είναι μετά τη συγκομιδή να γίνεται ελαιοποίηση, για να επιτευχθεί καθετοποιημένη παραγωγή που θα αποφέρει έσοδα ευρύτερα σε παραγωγούς, και όχι μόνο σε αυτούς που καλλιεργούν πειραματικούς αγρούς.