Αυτό το άρθρο είναι 25 μηνών

Olympia Forum: Τα διαχρονικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αναδείχθηκαν στη συζήτηση για την αγροτική οικονομία και την τεχνολογία

24/10/2022
3' διάβασμα
olympia-forum-ta-diachronika-provlimata-tou-protogenous-tomea-anadeichthikan-sti-syzitisi-gia-tin-agrotiki-oikonomia-kai-tin-technologia-276117

Η σκληρή πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα και τα κακώς κείμενα που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στους χειρισμούς των κυβερνήσεων, αναδείχθηκαν το Σάββατο 22/10, στο πάνελ του Οlympia Forum που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου στο Ζάππειο και την Αρχαία Ολυμπία.

Στο πάνελ του Σαββάτου, με θέμα «Αγροτική Οικονομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών», συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, ο ιδρυτής και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας πληροφορικής και τεχνολογίας NEUROPUBLIC, Τάσος Γαργαλάκος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ανδρέας Τσάτσαρης.

Σε μια παρέμβαση που συζητήθηκε και αναδείχθηκε από μέσα που κάλυψαν την εκδήλωση (ΑΠΕ, εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ κ.ά.) ο κ. Γαργαλάκος αναφέρθηκε στην τεράστια καθυστέρηση και τις παλινωδίες που έχουν λάβει χώρα στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών, το οποίο όπως είπε θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα από το 2015. «Τώρα μπαίνουμε στο τέλος της ΚΑΠ, είμαστε στη μεταβατική περίοδο και συζητάμε ακόμα γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο επαγγελματίας αγρότης πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις εισροές που χρησιμοποιεί» δήλωσε, προσθέτοντας ότι για να αναπτύξει την επιχειρηματικότητά του θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα από την Πολιτεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου.

Αστάθεια στη διακυβέρνηση και προβλήματα στις ενισχύσεις

Στη συνέχεια έθιξε την αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην κεφαλή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ όσο και σε καίριους, εποπτευόμενους οργανισμούς, με κυριότερο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι επιφορτισμένος με τη διεκπεραίωση των πληρωμών των ενισχύσεων στους παραγωγούς άνω των 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αλλάξει τρεις φορές μέσα σε περίπου τρεισήμισι χρόνια, ενώ έχουν περάσει τέσσερις πρόεδροι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο κ. Γαργαλάκος, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 35 απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους.

«Αυτό είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα γιατί η ηγεσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα», επεσήμανε, για να καταλήξει στην πρόσφατη εξέλιξη επιστολής της ΕΕ που αναφερόταν σε καταλογισμούς και μειώσεις 10% των ενισχύσεων λόγω προβλημάτων και σφαλμάτων. Προβλήματα, που όπως είπε συνεχίστηκαν και κατά την πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων, όπου όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «500 αποβιώσαντες παραγωγοί έλαβαν ενισχύσεις».