Ομάδα εργασίας για την προστασία της ελιάς στην Λαμία

Με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου, η Περιφέρεια Στερεάς προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση χρηστικών εργαλείων για την προστασία της ελιάς από εχθρούς και ασθένειες.

Όπως είναι γνωστό, στην περιφέρεια καλλιεργούνται πάνω από 13 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, με τα οποία ασχολούνται δεκάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί. Η μέχρι τώρα πορεία στα θέματα διαχείρισης προσβολών, και ειδικότερα του δάκου, έδειξε στην πράξη ότι υπάρχουν σημαντικές και αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν.

Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με την υποβοήθηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου. «Η άμεση ενημέρωση των δήμων των συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλων φορέων στην πορεία του προγράμματος και η συνδρομή τους στην εκτέλεση αυτού θα έχει θετικά αποτελέσματα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Πέρα από τον δάκο

Η στόχευση της ομάδας εργασίας, όμως, δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στην καταπολέμηση του δάκου, αλλά και σε άλλες προσβολές της ελιάς, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με επιστημονική καθοδήγηση. Η περίπτωση της ποικιλίας Άμφισσας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος από την προσβολή με βερτισίλλιο.

Ο κίνδυνος της απώλειας δέντρων είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο παραδοσιακός ελαιώνας όχι μόνο της Στυλίδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας. Επίσης, σημαντική μπορεί να είναι και η προσφορά της ομάδας εργασίας στην προώθηση και προβολή της ελιάς και του λαδιού της περιφέρειας.

Το τελευταίο διάστημα, ο ελαιοκομικός τομέας της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις καθηλωμένες τιμές, αλλά και με την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προώθησης των προϊόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να κινηθεί η ομάδα, με ολοκληρωμένη πληροφόρηση και με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής.