Ομάδα Παραγωγών στο ακτινίδιο συγκροτεί ο Συνεταιρισμός Καρίτσας

Στόχος η ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα για τον συνεταιρισμό, που σχεδιάζει και απόκτηση ψυγείων

Σε διαδικασία δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών ακτινιδίου βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας Πιερίας (ΑΣ Καρίτσας), προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

«Δεν χρωστάμε, έχουμε περιουσιακά στοιχεία και τους ανθρώπους που χρειάζονται. Θέλουμε να προχωρήσουμε με μικρά και σταθερά βήματα. Το μέλλον βρίσκεται στα συλλογικά σχήματα, αλλά είναι σημαντικό να κινούμαστε με σύνεση και προσεκτικά», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Δίου – Ολύμπου, Διονύσιος Φόλιος (φωτό).

Η δημιουργία ψυγείων για την αποθήκευση των ακτινιδίων είναι ο επόμενος επενδυτικός στόχος του συνεταιρισμού, ο οποίος έχει καταθέσει και πρόταση για την αναδιάρθρωση περίπου 250 στρεμμάτων. Ακόμα 1.000 περίπου στρέμματα, που έχουν φυτευτεί με ακτινίδιο, αναμένεται να δώσουν παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια.

Κοντά στο κόστος η τιμή παραγωγού

Ο κ. Φόλιος, όπως και πολλά από τα μέλη του συνεταιρισμού, δραστηριοποιείται κυρίως στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, που αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό την καπνοκαλλιέργεια και, όπως παραδέχεται, τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια. Φέτος, η τιμή που έδωσαν έμποροι και μεσάζοντες ήταν μειωμένη έως και 50% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Πέρυσι, η τιμή του κιλού κυμαινόταν μεταξύ 90 λεπτών και 1 ευρώ, ενώ φέτος οι παραγωγοί πούλησαν από 50 λεπτά, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και έναντι 35 λεπτών/κιλό. «Παράλληλα, οι πληρωμές δεν ήταν εντάξει, άργησαν πολύ, τη στιγμή που τα καλλιεργητικά κόστη έχουν πολλαπλασιαστεί», επισημαίνει ο κ. Φόλιος.

Τα σχετικά στοιχεία έχουν δοθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με αίτημα για στήριξη των παραγωγών, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Σύμφωνα με τον κ. Φόλιο, η αγορά ήταν φέτος άναρχη.

Στα οπωρολαχανικά, η μείωση της ζήτησης υπολογίζεται στο 30%, λόγω της γενικότερης αύξησης των τιμών, αλλά και ειδικά για τα ακτινίδια, τα οποία αντιμετωπίζονται από τους καταναλωτές συχνά ως «φρούτο πολυτελείας». Πλήγμα ασφαλώς ήταν και το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας.

Το κόστος αποθήκευσης σε ψυγεία, τα οποία κατά κύριο λόγο ανήκουν σε ιδιώτες, αυξήθηκε επίσης, ακολουθώντας τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, πολλοί παραγωγοί βιάστηκαν να πουλήσουν στην τιμή των 50 λεπτών ευρώ, προκειμένου να μην τους «μείνει» το προϊόν ή να μην πέσει περισσότερο η τιμή, αλλά και για να μην επιβαρυνθούν με το υψηλό κόστος αποθήκευσης για πολλούς μήνες.

Δεδομένου ότι, λόγω των αυξήσεων, το κόστος των εισροών εκτιμάται ότι αγγίζει τα 35 λεπτά/κιλό, η τιμή για τους παραγωγούς διαμορφώθηκε ουσιαστικά στο κόστος παραγωγής. Τουλάχιστον δεν έμειναν ποσότητες απούλητες, ενώ ο ΑΣ Καρίτσας, σύμφωνα με τον κ. Φόλιο, θα εξοφλήσει τους παραγωγούς έως τον Αύγουστο.

Γυρίζουν την πλάτη στα Crimson

Παρά τη δύσκολη χρονιά, πάντως, οι παραγωγοί της περιοχής συνεχίζουν να επενδύουν στο ακτινίδιο, με αρκετές εκτάσεις να έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια ή να πρόκειται να φυτευτούν. Αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν αποφασίσει να εκριζώσουν σταφύλια Crimson, τα οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καλή τιμή. Μάλιστα, αναμένεται να φυτευτούν και δέντρα που θα δώσουν κίτρινο ακτινίδιο, καθώς έχει εντοπιστεί «άνοιγμα» στην αγορά για το συγκεκριμένο είδος.

Ο συνεταιρισμός συνεχίζει να δραστηριοποιείται και στον καπνό, απορροφώντας ποσότητες από περίπου 80 παραγωγούς της περιοχής, αλλά και από άλλους. «Η αγορά πηγαίνει καλά και οι αγορές πραγματοποιούνται έγκαιρα μέσω συμβολαίων που κλείνει ο συνεταιρισμός», λέει ο κ. Φόλιος.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την αγροτική παραγωγή της περιοχής είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. «Η αναζήτηση εργατών γης είναι το κύριο πρόβλημά μας. Οι Αλβανοί που δούλευαν στα χωράφια είτε έχουν φύγει, είτε μεγάλωσαν και οι νέοι που γεννήθηκαν εδώ δεν έρχονται να δουλέψουν στα χωράφια, είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Ούτε οι ντόπιοι βέβαια έρχονται. Συνήθως βρίσκεις μερικούς που κάθονται για λίγες ημέρες και μετά φεύγουν», καταλήγει ο κ. Φόλιος.