Όνειρα μεταξωτά για μεγάλους και παιδιά στο Σουφλί

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σχεδίασε για τα φετινά Χριστούγεννα ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με δράσεις που λαμβάνουν χώρα κυρίως στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου. Οι χριστουγεννιάτικες δράσεις ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας με την κατασκευή ημερολογίων. Η τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου, Δήμητρα Δημισκίδου, σημειώνει ότι οι δράσεις απευθύνονται σε σχολικές ομάδες και υπάρχει κράτηση θέσεων.

Για τη φετινή χρονιά, χαρακτηρίζει θερμό το ενδιαφέρον των σχολείων του Νομού Έβρου να λάβουν μέρος σε δράσεις εκτός σχολικής αίθουσας. Στην κατασκευή των ημερολογίων συμμετείχαν δύο ομάδες από το Γυμνάσιο Σουφλίου. «Τα παιδιά δημιούργησαν πολύ όμορφα ημερολόγια, τα οποία στόλισαν με κουκούλια, συνδέοντάς τα με τη θεματική του μουσείου», λέει.

Οι εκτός Σουφλίου νεαροί επισκέπτες περιηγούνται στο μουσείο πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. «Ενημερώνονται για την ιστορία της προβιομηχανικής σηροτροφίας, δηλαδή την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του μεταξιού, καθώς ο αρχικός στόχος είναι η ενημέρωση των σχολείων για τη θεματική του μουσείου και στη συνέχεια προχωράμε στη διενέργεια του εργαστηρίου», εξηγεί.

Οι ντόπιοι βέβαια μαθητές γνωρίζουν καλά το μουσείο, όπως και τον ρόλο της σηροτροφίας και της μεταξουργίας στην ιστορία και στην ανάπτυξη του τόπου.

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες μπάλες με φιγούρες πρωταγωνιστών κόμικς, προκειμένου να στολίσουν το σχολικό τους δέντρο.

Η κα Δημισκίδου παρατηρεί ότι και στη συγκεκριμένη δράση έχουν ενσωματώσει το κουκούλι. «Πήραμε κουκούλια, τους δώσαμε διάφορα σχήματα, λουλουδάκια και ανθάκια. Τα παιδιά θα τα βάψουν, θα τα κόψουν και θα δώσουν ωραία σχήματα με τα οποία θα διακοσμήσουν τις χριστουγεννιάτικες μπάλες».

Παράλληλα, θα υλοποιηθεί δημιουργικό εργαστήρι χριστουγεννιάτικης κάρτας με μεταξωτές κορδέλες και νήματα, στην κεντρική πλατεία Σουφλίου, στο πλαίσιο της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Δήμο Σουφλίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις, που ολοκληρώνονται στις 21 Δεκεμβρίου με την ταινία «Τα Χριστούγεννα της Λουτσία», είναι δωρεάν.