Ώρα δράσης: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΑΑΤ

Στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΑΑΤ ήταν στραμμένο το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, καθώς αναμένεται να δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης σε τουλάχιστον δύο ζητήματα. Αφενός στο περιεχόμενο των πολιτικών της για την αγροδιατροφή και την ύπαιθρο. Αφετέρου στον επιτελικό ρόλο που προτίθεται να προσδώσει στο υπουργείο και πώς αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αυξημένης λειτουργικότητας της κυβέρνησης.
Από το προεκλογικό σχέδιο στις προγραμματικές δηλώσεις
Στο προεκλογικό της πρόγραμμα, η ΝΔ ανέδειξε την αγροδιατροφή ως έναν από τους πέντε πυλώνες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται ότι θα επενδυθούν σε αυτόν την προσεχή περίοδο 15-20 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, δόμησε τον προεκλογικό της λόγο στους εξής άξονες:
✱ Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου συνεταιρισμών και θέσπιση επιπλέον κινήτρων, μέσα στα οποία εντάσσονται και φορολογικές ελαφρύνσεις.
✱ Υψηλή εισροή πόρων από την ΚΑΠ, αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και απόκτηση γνώσης, ώστε να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια.
✱ Διενέργεια ελέγχων αγοράς για παράνομες ελληνοποιήσεις.
✱ Αξιοποίηση ανενεργών πόρων και εγκαταστάσεων του υπουργείου.
✱ Επιτελικότητα του ΥΠΑΑΤ, ώστε να παρέχει ουσιαστική στήριξη στον αγρότη και όχι απλές υπηρεσίες καταγραφής των επιδοτήσεων.
Οι προγραμματικές δηλώσεις
Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για το αγροτικό ήταν τόσο άμεσες όσο και έμμεσες. Στην πρώτη κατηγορία, ανήκει η αναφορά ότι μία επιτυχία στις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ θα αποτελέσει απόδειξη της αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας. Στη δεύτερη κατηγορία, εντάσσονται τα ζητήματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης στην ανάπτυξη της χώρας και της λειτουργίας του κράτους. Οι τοποθετήσεις βέβαια των μελών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ήταν εκτενέστερες.
Ο υπουργός ΑΑΤ, Μ. Βορίδης, για παράδειγμα, ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στα όσα είχε πει ο Βαγγέλης Αποστόλου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία απουσίαζαν «οι λέξεις ‘‘ανάπτυξη’’, ‘‘περιβάλλον’’, ‘‘ευφυής αγροτική ανάπτυξη’’ και οι οποίες αποτελούν τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εξής: Πρώτον, στις αλλαγές στις αγροτικές οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά «της θεσμικής τους εκπροσώπησης», καθώς και η ουσιαστική και βιώσιμη οικονομική τους ενδυνάμωση. Έτσι, η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων θα στοχεύει στο να αποκτήσουν οι οργανώσεις των αγροτών, εκτός των άλλων:
✱ Τα οφέλη των οικονομιών κλίμακος και διαπραγματευτική ισχύ στη διακίνηση και στην παραγωγή των προϊόντων, καθώς και στην προμήθεια εισροών.
✱ Τη δυνατότητα να αναλάβουν επενδύσεις και δράσεις, «καθώς βαδίζουμε σε αυτό που λέμε ευφυή γεωργία, ευφυή αγροτική ανάπτυξη, καθώς βαδίζουμε σε μια αγροτική ανάπτυξη, η οποία σέβεται το περιβάλλον, η οποία χρησιμοποιεί λιγότερα και εξυπνότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, λιγότερο νερό».
Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς, τόσο στη Βουλή όσο και στις δηλώσεις του υπουργού τις επόμενες ημέρες, ήταν οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις. Εκτός από τις αναφορές για το κυρωτικό σύστημα και τα πρόστιμα που πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενδιαφέρον προκάλεσαν δύο αναφορές: αφενός ο διεθνικός χαρακτήρας του προβλήματος που «μπορεί, για παράδειγμα, να έχει προεκτάσεις στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία» και αφετέρου ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα διαφθοράς στην επίλυσή του.
Τέλος, το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς στη Βουλή ήταν ο ΕΛΓΑ και οι αναφορές για συμμετοχή και ιδιωτικών επιχειρήσεων στην ασφάλιση της παραγωγής. Με το θέμα αυτό διαφώνησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά είχαμε και τις πρώτες οργανωμένες δηλώσεις εκπροσώπων των αγροτών.
Οι «δράσεις ορόσημο»
Κατά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΑΑΤ αναμένεται, βέβαια, να γίνουν εκτενείς αναφορές στα παραπάνω. Αναμένεται, επίσης, να προσδιοριστεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη το σχέδιο ελέγχου του υπουργείου από την προεδρία της κυβέρνησης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο θα παρουσιαστούν οι «εμβληματικές δράσεις» που ζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ή ακόμα περισσότερο, πτυχές που θα συνθέσουν το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» που καλείται να καταθέσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Είναι γνωστό ότι έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να θεσπιστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναζητά διάφορες πρωτοβουλίες με τις οποίες θα δώσει το στίγμα της. Ως τέτοιες, τις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της, ακούγονται τα εξής:
Κατ’ αρχάς, είναι εμφανής (και πολιτικά παράτολμη) η προσέγγιση Βορίδη να τεθούν μετρήσιμοι ποσοτικοί στόχοι αύξησης της Ακαθάριστης Αξίας της αγροτικής παραγωγής, του τομέα τροφίμων και ποτών ευρύτερα, ή του τελικού αγροτικού εισοδήματος, με βάση τους οποίους θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα θέσει ένα περίγραμμα μετρήσιμης ποσοτικής μεγέθυνσης της αγροτικής οικονομίας, συνοδευόμενο από δράσεις, όπως στοχευμένη αύξηση της προστιθέμενης αξίας του κλάδου τροφίμων και ποτών, αύξηση των τυποποιημένων προϊόντων, επέκταση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ (κάτι, ωστόσο, που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται να έχει περιορισμένη δυναμική).
Μία δεύτερη επιλογή κάνει λόγο για μια ουσιαστική θεαματική κίνηση στο θέμα των ελληνοποιήσεων, με τον εντοπισμό «μεγάλων ψαριών» που θα συνοδευτεί από τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις. Η επιλογή αυτή, που αξίζει να τονιστεί ότι βρίσκει σύμφωνους τους αγρότες, την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και όπως έγινε εμφανές και στη Βουλή όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μπορεί αναμφισβήτητα να αποτελέσει μία από τις εμβληματικές δράσεις.
Τέλος, μία τρίτη επιλογή θα ήταν ένα συνεκτικό σχέδιο «μετάβασης της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή». Η επιλογή αυτή συνάδει κατ’ αρχάς με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιπλέον, αποτελεί το «βασικό προαπαιτούμενο» της ΚΑΠ που έρχεται, καθώς όπως τονίζεται από τις Βρυξέλλες είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται ταυτόχρονα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η παραγωγή προϊόντων που είναι ασφαλή. Ίσως για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός ΑΑΤ, Μ. Βορίδης, προσδιόρισε τη στρατηγική της κυβέρνησης «να κινείται στην κατεύθυνση της οργάνωσης των παραγωγών με βάση τη νέα ΚΑΠ, με στόχο την πράσινη αγροτική ανάπτυξη και την ευφυή γεωργία».