Τα «ορεινά μονοπάτια» ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Κίνητρα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας να ασχοληθούν με τον τόπο τους

«Σάρκα και οστά» παίρνει το μεγαλύτερο έργο ορεινών μονοπατιών στην Ηλεία, μετά την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας της σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους κυρίως των ορεινών περιοχών του δήμου να ασχοληθούν με τον τόπο τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν εργασίες σήμανσης και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων, εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών, κατασκευή λιθόστρωτων σε τμήματα αυτών, κατασκευή πέτρινων σκαλοπατιών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων, πέτρινων τραπεζιών και πάγκων, πέτρινων παγκακιών, ξύλινων κιοσκιών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.

Το έργο, συνολικού μήκους 129.073 μέτρων, χωροθετείται εντός των δημοτικών ενοτήτων Λάμπειας, Φολόης, Λασιώνος και Αρχαίας Ολυμπίας και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 607.732 ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, και ο δασάρχης Ηλείας, Παναγιώτης Λάττας, υπογραμμίστηκε ότι ταυτόχρονα με αυτά τα μονοπάτια επιχειρείται η αποκατάσταση των ζημιών στους καταρράκτες Νεμούτας με μόνιμα έργα που να συγκρατούν βράχους και φερτά υλικά, ώστε να υπάρξει μια ασφαλής κίνηση των επισκεπτών.

Τα ορεινά μονοπάτια

«Ένα τέτοιο έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να τύχει της δέουσας προβολής από ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες τουριστικού ενδιαφέροντος», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος. Ο κ. Λάττας επισήμανε την αναγκαστική αλλαγή αντικειμένου στη μελέτη εξαιτίας των πυρκαγιών, επειδή απαγορεύεται να γίνουν έργα αναψυχής και τουρισμού σε περιοχές που έχουν καεί.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το έργο θα μεταφερθεί σε περιοχές των Δ.Ε. Λασιώνος και Λαμπείας για μονοπάτια και παραποτάμους του Πηνειού, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον, ενώ στην πορεία, όταν το τοπίο στις πυρόπληκτες περιοχές αποκατασταθεί, θα γίνει νέα μελέτη, ώστε να αναδειχθεί στο μέλλον και αυτό το κομμάτι.

Ανάμεσα στα μονοπάτια που θα αναδειχθούν είναι του Κλαδέου ποταμού, του Αλφειού ποταμού και του φαραγγιών Ανδρωνίου – Σελλήεις Ποταμός – Κενταύρων και του μονοπατιού Φολόη – Εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα – Λάσδικας.