Στα όρια της ασφυξίας oι χοιροτροφικές μονάδες

Σε χαμηλό δεκαετίας οι τιμές, την ώρα που τα κόστη έχουν πάρει την ανηφόρα

Δύσκολες μέρες περνούν οι χοιροτρόφοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι τιμές στο χοιρινό κρέας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην πλειονότητα των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων, έχουν πάρει την κατηφόρα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές και στην ενέργεια. «Στη μονάδα μου, που αριθμεί 500 χοιρομητέρες, πλήρωνα μέχρι πρότινος 3.500 ευρώ τον μήνα για ρεύμα. Πριν από δύο μέρες, όμως, μου ήρθε λογαριασμός 6.900 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και υπεύθυνος για τη χοιροτροφία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Γιώργος Διδάγγελος. Η μονάδα του, ΧΟΙΡΟΠΑΛ ΕΠΕ – Αφοι Δ. Διδάγγελου – Ελ. Αρ. Παπασίκα, βρίσκεται στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όσον αφορά τις ζωοτροφές, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι το κριθάρι έχει φτάσει τα 30 λεπτά/κιλό (από 17 λεπτά πέρυσι τέτοια εποχή), το καλαμπόκι τα 29 λεπτά (από 16 λεπτά πέρυσι) και η σόγια τα 50 λεπτά (από 35 λεπτά πέρυσι). «Αυτό σημαίνει εκτίναξη του κόστους παραγωγής ανά κιλό, καθώς το 70% του κοστολογίου είναι οι ζωοτροφές», συμπληρώνει. Τον Νοέμβριο, οι τιμές του χοιρινού για τους παραγωγούς σε επίπεδο ΕΕ διαμορφώθηκαν από 1.210 έως 1.224 ευρώ/τόνο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή βρίσκονταν στα 1.602 ευρώ.

Το μπλόκο της Κίνας στη Γερμανία

Tι ακριβώς συνέβη, όμως, και τους τελευταίους μήνες έχουν καταρρεύσει οι τιμές του χοιρινού σε αυτά τα επίπεδα; Λόγω πανδημίας, η Κίνα σταμάτησε να παραλαμβάνει χοιρινό κρέας από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί με πολύ μεγάλες ποσότητες αδιάθετες. Αυτό ανάγκασε τη Γερμανία να οδηγήσει μεγάλες ποσότητες χοιρινού σε αποθεματοποίηση, ενώ το πλεόνασμα δόθηκε σε πολύ χαμηλές τιμές στις χώρες της Ευρώπης, που βέβαια δεν είπαν όχι στις φτηνότερες αγορές.

Χαρακτηριστικά, το Βέλγιο, μετά από τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε δικές του φάρμες, μείωσε τις αγορές χοιρινού από την Ελλάδα, ακριβώς γιατί βρήκε χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Στα μέσα Νοεμβρίου, κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία έφερε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά. 

Η «δήλωση των 14»

Την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τον προβληματισμό τους για την κατάσταση και ζήτησαν μέτρα στήριξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, των εισροών και των ζωοτροφών. Συνολικά, 14 εθνικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν κοινή δήλωση, ζητώντας τη λήψη επειγόντων μέτρων. Η δήλωση που κατατέθηκε από τη Λιθουανία υπογράφηκε από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία.

Στην κοινή τους δήλωση, οι χώρες επεσήμαναν τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει την αγορά χοίρειου κρέατος σε ασφυξία, αναφέροντας τα εξής:

✱ Υπερκορεσμός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ λόγω υψηλότερης παραγωγής σε συνδυασμό με διαταραχές στις εξαγωγές.

✱ Υψηλές τιμές ζωοτροφών και ενέργειας.

✱ Περαιτέρω κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

✱ Επίμονη αρνητική επίδραση της πανδημίας COVID-19.

Ως συνέπεια όλων αυτών, οι τιμές για τους Ευρωπαίους χοιροτρόφους βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα και στα αντίστοιχα μειωμένα έσοδα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση, «να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψης της χοιροτροφίας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και την απασχόληση σε αγροτικές περιοχές». 

Η κατάσταση παραλληλίζεται με την κρίση στον τομέα των γαλακτοκομικών το 2014 λόγω του ρωσικού εμπάργκο, οπότε και ζητείται η λήψη ανάλογων μέτρων για τη στήριξη του τομέα του χοίρειου κρέατος. «Τα μέτρα που έλαβε τότε η Κομισιόν συνέβαλαν σε μια σταθεροποίηση και εξισορρόπηση της κατάστασης. Παρόμοια προσέγγιση και απάντηση με ένα πακέτο μέτρων στήριξης από την Κομισιόν είναι και τώρα απαραίτητες», επεσήμανε η Λιθουανία εκ μέρους των 14 κρατών-μελών.