Ωρίμασε η Μπύρα Χίου – «Προσεχώς και ελληνικές ποικιλίες λυκίσκου»

Σε νέα, εξειδικευμένα προϊόντα και καινούργιο εξοπλισμό επενδύει η νησιώτικη μικροζυθοποιία

manos-iakovos-mpira-xiou

Κ αλοκαίρι, ραθυμία, ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι… Δύο φίλοι συζητούν για επιχειρήσεις, μεταξύ σοβαρού και αστείου, όταν το βλέμμα τους πέφτει στο ποτό τους. «Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τη δική μας μπύρα», λέει ο ένας στον άλλον.

Μοιάζει με σκηνή από ταινία, είναι όμως ο τρόπος που ο Ιάκωβος Αμύγδαλος και ο Μάνος Νασλίδης ξεκίνησαν την καριέρα τους ως ζυθοποιοί στο νησί της Χίου το 2009. Τότε που, παρά το δύσκολο οικονομικό τοπίο, υπέβαλαν μια πρόταση σε πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΕΧ για τη δημιουργία ενός μικρού ζυθοποιείου. «Έναν χρόνο αργότερα, πήραμε την έγκριση και ξεκινήσαμε να στήνουμε το εργαστήριο. Αδειοδοτήσεις, μηχανήματα, πληροφορίες, ενημέρωση, γιατί δεν ξέραμε και πολλά. Είχαμε φτιάξει μερικές φορές μπύρα από τα έτοιμα κιτ που κυκλοφορούν, για πλάκα, όπως αποφασίζεις να φτιάξεις ένα γλυκό», λέει ο Ιάκωβος Αμύγδαλος στην «ΥΧ».

vini-mpira-xiou
«Προμηθευόμαστε βύνη κυρίως από τη Θράκη και κάποιες πιο ιδιαίτερες από τη Γερμανία.

Το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησαν την επιχείρησή τους με τον διακριτικό τίτλο «Ζυθοποιία Χίου» και δύο χρόνια μετά έκαναν την πρώτη τους εμφιάλωση: «Είχαμε αποφασίσει να προχωράμε βήμα – βήμα, γνωρίζοντας ότι στο τέλος μπορεί να μας κοστίσει περισσότερο. Προτιμούμε, όμως, να αυξάνουμε τη δυναμικότητά μας σταδιακά», εξηγεί ο Ιάκωβος. Στην αρχή, η παραγωγή μας ήταν μόνο 3.000 φιάλες. «Η παραγωγική μας δυνατότητα τότε σχεδόν δεν έφτανε να καλύψει τις λειτουργικές μας ανάγκες. Αρχικά, ήμασταν το πιο μικρό ζυθοποιείο στην Ελλάδα. Ξέραμε ότι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν θα έχουμε κέρδος, αλλά θέλαμε να δούμε την αποδοχή του κόσμου», προσθέτει.

Σήμερα, η Ζυθοποιία Χίου παρασκευάζει 100 τόνους μπύρα τον χρόνο και ετοιμάζεται να αυξήσει και άλλο την παραγωγή της. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε εξοπλισμό και αυτό κοστίζει, αλλά δεν πήραμε μεγάλο ρίσκο στην αρχή», τονίζει και συμπληρώνει: «Επίσης, είμαστε εντάξει με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε. Για παράδειγμα, πληρώνουμε τους προμηθευτές μας με μετρητά πριν ακόμα κάνουν τις αποστολές».

«Προσεχώς και ελληνικές ποικιλίες λυκίσκου»

Το καλοκαίρι του 2012, η «Φρέσκια Μπύρα Χίου» βρέθηκε στα περισσότερα σημεία εστίασης του νησιού, με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2012, άρχισε να διατίθεται και εκτός Χίου, σε επιλεγμένα σημεία στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Καλαμάτα κ.λπ.). «Η διαδικασία να φτιάξεις μπύρα είναι σχετικά εύκολη, όμως το να φτιάξεις μια ωραία μπύρα είναι μια… άλλη ιστορία. Εμείς κάναμε χιλιάδες δοκιμές και νομίζω ότι πετύχαμε, γιατί στην αρχή φτιάξαμε κάτι που άρεσε στους εννέα στους δέκα που το δοκίμαζαν. Πλέον, φτιάχνουμε και πιο ειδικά προϊόντα, όπως η μπύρα με μαστίχα», εξηγεί ο κ. Αμύγδαλος.

Όσον αφορά τις πρώτες ύλες, ο ζυθοποιός εμφανίζεται αισιόδοξος. «Προμηθευόμαστε βύνη κυρίως από τη Θράκη και κάποιες πιο ιδιαίτερες από τη Γερμανία. Τώρα, με την ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας, γίνονται προσπάθειες και για την καλλιέργεια λυκίσκου στη χώρα μας και είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να έχουμε πολλές ελληνικές ποικιλίες», καταλήγει.