Ως Viterra επανασυστήνεται το αγροτικό τμήμα της Glencore

Υπό το brand «Viterra» θα δραστηριοποιείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο ο αγροτικός τομέας της Glencore, με τον γνωστό οίκο εμπορευμάτων να υιοθετεί την επωνυμία της επιχείρησης που είχε εξαγοράσει το 2012.

Αρκετοί αναλυτές ερμηνεύουν την αλλαγή του ονόματος ως προμήνυμα πώλησης του συγκεκριμένου τμήματος, έστω κι αν αυτό δεν συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι από το 2016, το 39,9% της Glencore Agriculture ανήκει στην CPP Investments και το 9,99% στην British Columbia Investment Management Corporation, ενώ η Glencore διατηρεί το 49,99% (σ.σ. το εναπομείναν μικρό ποσοστό μετοχών διαχειρίζονται εργαζόμενοι). Το δίκτυο της εταιρείας, που θεωρείται ο μεγαλύτερος διακινητής σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτείνεται σήμερα σε 37 χώρες και απασχολεί περί τους 16.000 εργαζόμενους. Μόνο στη Βόρεια Αμερική διαθέτει 85 αποθηκευτικά συγκροτήματα, συνολικής χωρητικότητας άνω των 3,2 εκατ. τόνων.

H καναδική εταιρεία Viterra (το όνομα της οποίας, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει «ζωντάνια από τη γη»), είχε εξαγοραστεί από την Glencore το 2012, έναντι 6 δισ. δολαρίων Για πρακτικούς και οργανωτικούς λόγους, η Glencore Agriculture θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται με την τωρινή επωνυμία της σε συγκεκριμένες αγορές (π.χ. Αυστραλία, Βραζιλία, Ρωσία, Ουκρανία κ.ά.) μέχρι και τον Μάιο του 2021.