Στασιμότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2022, κατά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», παραμένουν ανοιχτά δύο βασικά μέτωπα.

Αφενός, δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την εφαρμογή της τεχνικής λύσης στα βοσκοτόπια, αφετέρου –και τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου– δεν είχε ξεκινήσει ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων. Τα παραπάνω εντείνουν την αγωνία χιλιάδων παραγωγών, που δεν γνωρίζουν εάν θα κριθούν δικαιούχοι, ή η πληρωμή τους μετατεθεί, ακόμη και για του χρόνου!

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2022, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να πληρώσει τις εκκρεμότητες του έτους ενίσχυσης 2021, ενώ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, μετά τις 16 του μηνός δύναται να προχωρήσει στην προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2022. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, διαρρέεται από την ηγεσία του Οργανισμού ότι η προκαταβολή πρόκειται να δοθεί το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, και βάσει του ρεπορτάζ, μέχρι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, δεν είχε ξεκινήσει καν ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον μέχρι την ημερομηνία πληρωμής ο διοικητικός έλεγχος δεν ολοκληρωθεί, πολλοί παραγωγοί δεν θα λάβουν χρήματα τον Οκτώβρη. Από αυτούς κάποιοι θα πρέπει να περιμένουν την εξόφληση του Δεκεμβρίου και οι λιγότερο τυχεροί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2023 για να λάβουν τις ενισχύσεις τους.

Την ίδια ώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι θυμούνται το φιάσκο της περασμένης χρονιάς, όταν λίγες μόλις ημέρες πριν από την πληρωμή του Οκτωβρίου, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανός, υπέγραψε ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια που οδήγησε στην περικοπή των ενισχύσεων πολλών κτηνοτρόφων της χώρας.

Και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο υπεραμυνόταν της απόφασής του επειδή «απελευθερώνονται προς διάθεση στους κτηνοτρόφους περισσότεροι δημόσιοι βοσκότοποι, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου για το 2022 για παύση εφαρμογής της τεχνικής λύσης», αποδείχθηκε ότι οι οριζόντιες περικοπές της ΚΥΑ δεν είχαν καμία σχέση με την τεχνική λύση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022