ΟΣΔΕ 2022: Έπεσε η αυλαία για τις διορθώσεις των αιτήσεων

Φόβοι για πικρό λογαριασμό κατά την πληρωμή των ενισχύσεων - «Να αναζητηθούν οι νομικές ευθύνες, όπου υπάρχουν», λένε τα ΚΥΔ

Η ώρα του λογαριασμού δεν θα αργήσει να φανεί για το φετινό ΟΣΔΕ, καθώς έκλεισε την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 και το σύστημα διορθώσεων. Πλέον, μόνο κατά την πληρωμή των ενισχύσεων 2022 οι παραγωγοί θα γνωρίζουν εάν οι συνεχείς δυσλειτουργίες της νέας εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης επηρέασαν ή όχι τον ορθό υπολογισμό των δικαιούμενων χρημάτων τους.

Αυτό εξάλλου υποστηρίζουν τα περισσότερα ΚΥΔ της χώρας, που από την αρχή λειτουργίας της νέας εφαρμογής αντιμετώπισαν καθυστερήσεις και σωρεία προβλημάτων κατά τη διαδικασία. Δυστυχώς, όπως εξηγούν κάποιοι εκ των εργαζομένων, τα προβλήματα ήταν διαρκή, μέχρι και πρόσφατα, χωρίς μάλιστα κανείς ούτε από την ανάδοχο εταιρεία ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνει ακριβείς απαντήσεις και λύσεις.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό των ευρημάτων αποσφαλμάτωσης, εντείνουν αυτές τις ημέρες το κλίμα ανησυχίας σχετικά με την ορθή πληρωμή των ενισχύσεων.

Κάποιοι μιλούν για «φιάσκο», άλλοι για «φαρσοκωμωδία», ενώ πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προσωπική εργασία που έκαναν, προκειμένου να αποφευχθούν τα όποια λάθη. «Ποιος θα έχει την ευθύνη;» αναρωτιούνται υπάλληλοι των ΚΥΔ, οι οποίοι εξηγούν ότι μαζί με όλα τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, φέτος δεν είχαν ούτε τα απαραίτητα λειτουργικά εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους ούτε όμως και τη σωστή ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ στην «ΥΧ», ακόμη και αυτές τις ημέρες συνέχισαν να καταγράφονται τεχνικά προβλήματα και ανεπάρκειες στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2022. Με βάση τα παραπάνω, αρχίζουν πλέον να μιλούν ανοιχτά για απόδοση ευθυνών, εξηγώντας στην «ΥΧ» ότι «κάποια στιγμή πρέπει να αναζητηθούν οι νομικές ευθύνες, όπου υπάρχουν» για την κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, τη στιγμή που πρέπει να διασφαλίζεται και το τελευταίο ευρώ των ενισχύσεων των παραγωγών.

«Κουτσό» με τις διορθώσεις

Το αλαλούμ που προκλήθηκε στα μέσα Αυγούστου επικεντρώνεται στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και διορθώσεων. Με βάση την εγκύκλιο, οι διορθώσεις επί των ΕΑΕ 2022 θα έπρεπε να ολοκληρωθούν στις 18 Αυγούστου 2022.

Ωστόσο, και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανάδοχο εταιρεία, μαθαίνουμε πως το σύστημα παρέμεινε ανοιχτό και στις 19 Αυγούστου, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο (20 και 21 Αυγούστου) τα ΚΥΔ λάμβαναν… διφορούμενες απαντήσεις από την ανάδοχη εταιρεία. Στην αρχή, ότι το σύστημα θα κλείσει την Κυριακή 21 Αυγούστου και, στη συνέχεια, ότι θα κλείσει «τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, το πρωί ή το βράδυ». Τελικά, και μετά από πολλές οχλήσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε ενημερωτικό email στα ΚΥΔ, εξηγώντας ότι το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 26 Αυγούστου, με νέο διασταυρωτικό στις 24 Αυγούστου 2022.

Εξαφανισμένα δικαιώματα

Το αποκορύφωμα, όμως, όπως λένε, έγινε με τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι και τον 11ο διασταυρωτικό έλεγχο παρουσιάστηκαν πάρα πολλά προβλήματα, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να καταγράφεται κατά τον 7ο διασταυρωτικό έλεγχο, οπότε και… εξαφανίστηκαν τα δικαιώματα από παραγωγούς με χρόνια κατοχή δικαιωμάτων. Μόνο μετά την παρέμβαση των ΚΥΔ, που υπέδειξαν το θέμα στην ανάδοχο εταιρεία –η οποία και παραδέχτηκε στο τέλος ότι ήταν δικό της τεχνικό σφάλμα–, τα δικαιώματα των παραγωγών επανήλθαν.

Να θυμίσουμε και το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πριν από λίγες ημέρες, που αποκάλυψε ότι με τον 7ο διασταυρωτικό έλεγχο των αιτήσεων, καταγράφηκε ένας υπέρογκος αριθμός επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων. Ξαφνικά, κι αφού ολοκληρώθηκε ο 6ος διασταυρωτικός έλεγχος με συγκεκριμένο αριθμό επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων, οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ είδαν ότι ο αριθμός τους σε πολλές περιπτώσεις είχε τριπλασιαστεί!

Επιπλέον, και όπως μαθαίνουμε, κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο δεν εμφανίζονται τα αγροτεμάχια που δεν είναι επιλέξιμα, γιατί εντοπίζονται σε μη επιλέξιμο cover_id. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις αγροτεμαχίων που επιδέχονταν ένσταση επιλεξιμότητας, αλλά δεν υποβλήθηκε», εξηγεί στην «ΥΧ» υπάλληλος ΚΥΔ.

Άνευ μηχανογραφικού

Και, βέβαια, να υπενθυμίσουμε και το μέγα θέμα που προέκυψε με τη μηχανογραφική συμπλήρωση των μέτρων 11 και 10.1.4 σε όσα αγροτεμάχια των ΕΑΕ 2022 έχουν ενεργό τεχνικό δελτίο. «Αυτό κι αν είναι φιάσκο», σημειώνει εξοργισμένος εργαζόμενος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν σταθερή, δηλαδή στα τεμάχια που είχαν ενεργό τεχνικό δελτίο γινόταν από την έναρξη υποβολής των ΕΑΕ κάθε έτους μηχανογραφική εισαγωγή του αιτήματος για το αντίστοιχο μέτρο ανά αγροτεμάχιο. «Κι αυτό γινόταν με εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ουσιαστικά διασφάλιζε ότι οι παραγωγοί, των οποίων η συμμετοχή στο μέτρο είχε εγκριθεί, δεν θα αντιμετώπιζαν προβλήματα ως προς τη συμπλήρωση των στοιχείων που αφορούν το μέτρο».

Φέτος, όμως, η ανάδοχος εταιρεία δεν προέβη σε μηχανογραφική εισαγωγή. Με αρκετή καθυστέρηση, ενημέρωσε τα ΚΥΔ ότι πρέπει να προβούν οι ίδιοι στην προσθήκη του μέτρου, όπου απαιτείται, για να φτάσει λίγες μέρες μετά ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρά σε διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η μηχανογραφική εισαγωγή θα πραγματοποιούνταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μέχρι την περασμένη Δευτέρα 22 Αυγούστου, όπως μας μεταφέρουν τα ΚΥΔ, δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα! «Προφανώς και κάναμε τις προσθήκες μόνοι μας, με όποιους κινδύνους μπορεί να ενέχει αυτό», σημειώνει.

Τέλος, πολλοί αναφέρουν πως τις περισσότερες φορές η εκτύπωση ΕΑΕ με αποσπάσματα χάρτη δεν λειτουργεί ως προς την εκτύπωση του αποσπάσματος. Το πρόβλημα έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάδοχη εταιρεία από ΚΥΔ, αλλά δεν έχει επιλυθεί.