ΟΣΔΕ 2022: Προ των πυλών η νέα παράταση για την… καλύτερη εφαρμογή που υπήρξε ποτέ!

Ανοιχτά πλέον εκφράζεται η ανησυχία και στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Μόλις οκτώ ημέρες από τη δήλωση του υπουργού ΑΑΤ, Γεώργιου Γεωργαντά, στη Βουλή ότι η «νέα εφαρμογή είναι πλήρως λειτουργική» και ότι οι διαδικασίες των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 γίνονται στην ώρα τους, άρχισαν τα όργανα. Μάλιστα, το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαρρέουν σε μέσα ενημέρωσης ότι η παράταση είναι αναγκαία, όχι γιατί η εφαρμογή είναι προβληματική, αλλά γιατί τα μεγάλα ΚΥΔ ζητούν παράταση για να μη χάσουν πελάτες!

Μπαίνουν μπροστά πλέον και οι κυβερνητικοί βουλευτές

Η ανησυχία πλέον είναι τόσο διάχυτη που όπως τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σε ερώτησή του που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, αν και βρισκόμαστε δέκα ημερολογιακές μέρες πριν από τη λήξη της παράτασης για την εμπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων του ΟΣΔΕ 2022, τα προβλήματα παραμένουν τεράστια και άλυτα.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός επικεντρώνεται, εκτός των άλλων, στο ζήτημα της εγκυκλίου του ΟΣΔΕ, στην αποσφαλμάτωση, που σκόπιμα και παραπλανητικά ταυτίζεται με τη διαδικασία του «Ελέγχου Αίτησης», και στην καθυστερημένη έναρξη των μεταβιβάσεων.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτά τον υπουργό ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά:

Πότε θα επιλυθούν οι εκκρεμότητες

Τι θα γίνει με τις μεταβιβάσεις (σ.σ. η ερώτηση κατατέθηκε πριν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα)

Τι θα γίνει με τις τροποποιήσεις των Ε9 ή των ενοικιαστηρίων

Αν θα δοθεί παράταση, ώστε να μην πληρώσουν πρόστιμο οι αγρότες

Τι δηλώνουν ΚΥΔ και ειδικοί

Περίπου ίδια αγωνία διακατέχει και τους δικαιούχους και τα ΚΥΔ όλης της χώρας. Σταχυολογώντας κάποιες παρατηρήσεις εκπροσώπων ΚΥΔ για τα μεγάλα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

1 Ανακοινώθηκε στις 22/6/2022 από το ΥΠΑΑΤ ότι το ίδιο απόγευμα θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις και αναφέρει ότι θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης ορίζεται η 25/07/2022, που αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία επεξεργασίας οριστικοποιημένων ΕΑΕ και υποβολής εκπρόθεσμων ΕΑΕ. Όπως φαίνεται, οι μεταβιβάσεις φέτος θα ξεκινήσουν πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά και με χρονικό περιθώριο μόνο ενός μηνός.

2 Βρισκόμαστε στις 22 Ιουνίου και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος της ΕΑΕ 2022. Πρωτοφανές!

 

3 Ακόμη δεν έχει τρέξει αποσφαλμάτωση και, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, αλλά και ερωτήσεις που έχουν θέσει τα ΚΥΔ επανειλημμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ανάδοχο εταιρεία, διαφαίνεται ότι δεν θα τρέξει ποτέ. Η τοποθέτηση του ΥΠΑΑΤ και της αναδόχου ότι η αποσφαλμάτωση τρέχει τοπικά στα ΚΥΔ ουσιαστικά αναφέρεται στην επιλογή του Ελέγχου Αίτησης, δηλαδή ο αντίστοιχος Έλεγχος Λαθών που υπήρχε στην εφαρμογή της ΕΑΕ έως και το 2021. Αυτό δεν είναι αποσφαλμάτωση στο σύνολο των αιτήσεων των ΚΥΔ, αλλά εντοπισμός λαθών που εμφανίζονται στην αποθήκευση ανά αίτηση. Με τον Έλεγχο Αίτησης, τα ΚΥΔ μπορούν να δουν τα λάθη κάθε αίτησης μεμονωμένα, ελέγχοντας κάθε αίτηση μία προς μία. Δεδομένου ότι η φετινή χρονιά είναι καθ’ όλα προβληματική, τα ΚΥΔ με μεγάλο αριθμό αιτήσεων δεν θα προλάβουν να ελέγξουν τις αιτήσεις τους με αυτόν τον χρονοβόρο τρόπο.

4 Στην εφαρμογή της ΕΑΕ στο gov.gr εμφανίστηκε στις 21/6/2022 ειδοποίηση ότι «Προστέθηκε νέα έκδοση ΟΠΣΚ με ημερομηνία 24/5/2022. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία πρωτοκόλλου για τις οριστικές αιτήσεις και η 30/6 για τις πρόχειρες». Δεν συνοδεύεται, όμως, από οδηγίες και τα ΚΥΔ δεν γνωρίζουν αν πρέπει να ανοίξουν όλες τις αιτήσεις στις οποίες περίμεναν επικαιροποίηση και να προβούν σε κάποιου είδους επεξεργασία ή αν η επικαιροποίηση πραγματοποιήθηκε μηχανογραφικά στο σύνολο των αιτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι και το 2021, η επικαιροποίηση των ΕΑΕ με νέα έκδοση ΟΠΣΚ γινόταν ανά δίμηνο το αργότερο, οι αιτήσεις (οριστικές και πρόχειρες) επικαιροποιούνταν μηχανογραφικά και τα ΚΥΔ λάμβαναν αρχείο με τις ΕΑΕ στις οποίες δεν ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση λόγω άλλων εκκρεμοτήτων στην αίτηση, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση.

5 Τα προβλήματα που αφορούν τους ελέγχους που εκτελούνται από την εφαρμογή συνεχίζονται. Χθες εμφανίστηκε πρώτη φορά μήνυμα ότι δεν έχει συνδεθεί το Μέτρο 13 (Εξισωτική) σε αγροτεμάχια της περιοχής παρέμβασης, με τη διαφορά ότι αυτά τα αγροτεμάχια είναι μη επιλέξιμα, σε βοσκοτοπικές ενότητες, με συντελεστή επιλεξιμότητας 0 και δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται τέτοιο μήνυμα. Αντίστοιχα παραπλανητικά μηνύματα, που μπερδεύουν τους χρήστες και καθυστερούν την καταχώριση, εμφανίζονται κατά κόρον.

6 Οι χρήστες των ΚΥΔ, όσο περνούν οι μέρες, διαπιστώνουν ότι η μεταφορά των δικαιολογητικών από το προηγούμενο έτος και η σύνδεσή τους με τους αντίστοιχους ΑΦΜ στο 2022 δεν έχει εκτελεστεί σωστά, καθώς έχουν μεταφερθεί λανθασμένες εγγραφές δικαιολογητικών. Όταν αναφέρουν, όμως, το πρόβλημα στην ανάδοχο εταιρεία, δεν βρίσκουν ανταπόκριση, καθώς η απάντηση που παίρνουν είναι πως «ό,τι πέρασε, πέρασε, τα υπόλοιπα θα τα προσθέσετε/ αντικαταστήσετε εσείς».

7 Από τη Δευτέρα η εφαρμογή της ΕΑΕ στο gov.gr καθυστερεί πάρα πολύ τόσο κατά τη σύνδεση του χρήστη όσο και κατά την πλοήγηση/αποθήκευση ενεργειών στις επιμέρους οθόνες. Τα ΚΥΔ έχουν επισημάνει το πρόβλημα τόσο στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του ΥΠΑΑΤ όσο και στην ανάδοχο εταιρεία, αλλά, όπως αναφέρουν, δεν παίρνουν συγκεκριμένη απάντηση για τον χρόνο αποκατάστασης του προβλήματος.

8 Από το ΠΓ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ του ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε προφορική ενημέρωση ότι φέτος δεν θα υπάρξει διασταυρωτικός έλεγχος αποσφαλμάτωσης ούτε καν για τα χωρικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι τα ΚΥΔ δεν θα έχουν –όπως στο παρελθόν– στοιχεία επικαλύψεων και μη επιλεξιμότητας για τα αγροτεμάχια των πελατών τους. Μάλιστα, οι επικαλύψεις πολλές φορές προκύπτουν από λάθος υπόδειξη του παραγωγού ή από μεταφορά αγροτεμαχίων μεταξύ συγγενών και θα μπορούσαν εύκολα να διορθωθούν πριν κλείσει το σύστημα. Αντιθέτως, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους είπαν ότι φέτος οι επικαλύψεις θα αντιμετωπίζονται μόνο με ενστάσεις άρσης επικάλυψης στα ΠΓ του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαδικασία που εκτελείται παραδοσιακά αφού κλείσει το σύστημα και συγκεκριμένα από το τέλος του καλοκαιριού και μετά.

9 Τα περισσότερα ΚΥΔ έχουν καταφέρει να καταχωρίσουν λιγότερες από το 50% των αιτήσεων των πελατών τους και δυσκολεύονται πολύ να ολοκληρώσουν αιτήσεις τόσο λόγω της καθυστέρησης του συστήματος όσο και λόγω των τεχνικών ελλείψεων της εφαρμογής (δύσχρηστος χάρτης, μη εμφάνιση αγροτεμαχίων προηγούμενων ετών, παραπλανητικά μηνύματα κατά την αποθήκευση/οριστικοποίηση, δικαιολογητικά που δεν έχουν μεταφερθεί από το προηγούμενο έτος κ.ο.κ.).