ΟΣΔΕ 2022: Χωρίς δικλείδες ασφαλείας οι αιτήσεις των παραγωγών, καταγγέλλουν τα ΚΥΔ

Αναπάντητες οι εκκλήσεις για την επίλυση των νέων προβλημάτων στην εφαρμογή

Νέο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στα ΚΥΔ η νέα εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, καθώς μια σειρά προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια των δηλώσεων των παραγωγών δεν είχαν επιλυθεί τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έχουν σταλεί μηνύματα και ειδοποιήσεις στην ανάδοχο εταιρεία, ενώ τα προβλήματα έχουν κοινοποιηθεί και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί και από μεμονωμένους χρήστες-παραγωγούς. Όπως επισημαίνουν πολλοί, πρόκειται για θέματα ασφάλειας δεδομένων που πρέπει άμεσα –και σίγουρα πριν κλείσει το σύστημα– να τα επιλύσει η εταιρεία.

Τα προβλήματα

Με βάση τα όσα έχουν κοινοποιηθεί στους αρμοδίους από πολλά ΚΥΔ, σε αιτήσεις οριστικές με συνδεδεμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κατά την προχειροποίηση (για επιπλέον επεξεργασία) αποσυνδέονται αυτόματα τα δικαιολογητικά (π.χ. η εξουσιοδότηση του ΕΛΓΑ) και ο χρήστης, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να τα επισυνάψει εκ νέου στην αίτηση.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι μία αίτηση που έχει δεσμευτεί από ΚΥΔ μπορεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα και από τον παραγωγό αν μπει με τους online κωδικούς του. Σημειώνεται ότι αυτό κατά το παρελθόν δεν συνέβαινε με εντολή μάλιστα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είναι δυνατό μία αίτηση να επεξεργάζεται ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές πλευρές. Και όχι μόνο αυτό, γιατί κάποιοι παρατήρησαν ότι μία οριστική αίτηση μπορεί να προχειροποιηθεί από περισσότερους του ενός χρήστες ταυτόχρονα και να μεταβάλλεται πολλαπλώς!

Άλλο ένα παράδειγμα από τα προβλήματα που έχουν κοινοποιηθεί, είναι το εξής: Όταν ένα ΚΥΔ αποδεσμεύει αίτηση, γιατί ο παραγωγός τελικά δεν θέλει να υποβάλει ΕΑΕ 2022, ενώ στο ΚΥΔ φαίνεται ότι αποδεσμεύτηκε, αν μπει ο παραγωγός με τους online κωδικούς του, τη βλέπει ακόμη οριστική. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» υπάλληλος σε ΚΥΔ, «αυτό σημαίνει ότι δεν δουλεύει σωστά η αποδέσμευση», με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουροι στα ΚΥΔ εάν η αίτηση που ο παραγωγός δεν θέλει να υποβάλει, θα συμμετέχει τελικά ως οριστική στην πληρωμή!