ΟΣΔΕ 2023: Τελευταίες διορθώσεις από τους παραγωγούς, πριν από το κρίσιμο δεκαήμερο για τις πληρωμές

Με το νέο οικονομικό έτος να εισέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, και με δεδομένο ότι υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου με την Τράπεζα Πειραιώς, τυπικά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2023.

Ήδη, είναι γνωστό ότι ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει την 27η Οκτωβρίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία πληρωμής, που σημαίνει ότι το διάστημα που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων. Με μία βασική υποσημείωση, ότι στην πραγματικότητα ο Οργανισμός θα μπορεί από τις 19 Οκτωβρίου και μετά να προχωρήσει στους τελικούς του ελέγχους, αφού μέχρι την προηγούμενη ημέρα δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους παραγωγούς να προβούν σε μια σειρά συγκεκριμένων διορθώσεων.

Ίσως το πιο περίπλοκο ερμηνεύεται στη δύσκολη εξίσωση που κλήθηκαν φέτος να επιλύσουν οι Έλληνες παραγωγοί αναφορικά με τα Οικολογικά Σχήματα. Από τις 9 Οκτωβρίου και μέχρι τις 18 του μηνός, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιτρέπει την προσθαφαίρεση Οικολογικών Σχημάτων στις αιτήσεις, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Όσο για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ναι μεν επιτρέπεται και σε αυτό το Καθεστώς η προσθαφαίρεση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο για αλλαγές ποικιλίας, ή/και για ένταξη σε ομάδα παραγωγών ή/και σε αγροτικό συνεταιρισμό, η δυνατότητα παρέχεται μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

MONITORING

Όπως έχει γνωστοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι παραγωγοί, εφόσον ενημερωθούν από σχετική εφαρμογή εντός της ΕΑΕ 2023 αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου με παρακολούθηση εκτάσεων (MONITORING-AMS), θα μπορούν να προβαίνουν για όλα τα αγροτεμάχιά τους, ανεξαρτήτως σήμανσης που έλαβαν (πράσινα, κόκκινα), στις εξής αλλαγές:

α. αλλαγή της θέσης υφιστάμενου αγροτεμαχίου

β. τροποποίηση της γεωμετρίας υφιστάμενου αγροτεμαχίου

γ. κατάτμηση αγροτεμαχίου (π.χ. ένα υφιστάμενο αγροτεμάχιο να «σπάσει» σε δύο)

δ. διαγραφή αγροτεμαχίου

ε. αφαίρεση αιτήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης

στ. αφαίρεση αιτήματος Συνδεδεμένης Ενίσχυσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ακόλουθα σημεία:

✱ Δεν επιτρέπεται η προσθήκη, εκ νέου, αγροτεμαχίου που δεν αφορά την κατάτμηση (δηλαδή το άνω σημείο γ).

✱ Συστήνεται οι παραγωγοί ή οι χρήστες της ΕΑΕ 2023 να μην προβαίνουν σε αλλαγές για τα αγροτεμάχια που έλαβαν «πράσινη» σήμανση.

✱ Εφόσον γνωστοποιηθεί στον γεωργό ότι περιλαμβάνεται σε δείγμα επιτόπιου ελέγχου που αφορά εκτάσεις (πλην εκείνης του βάμβακος, του αραβοσίτου και του ρυζιού), δεν θα επιτρέπεται καμία από τις παραπάνω αλλαγές.

Μεταβιβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και η αποδοχή αυτών θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μεταβιβαστής κάνει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν χρειάζεται να επισυνάψει παραστατικά παρά μόνο αν ενημερωθεί ότι είναι σε δείγμα ελέγχου, η αίτηση οριστικοποιείται και παίρνει πρωτόκολλο. Στη συνέχεια, ο αποδέκτης, μέσω του gov.gr (eae2023.opekepe.gov.gr), κάνει την αποδοχή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση.

Βέβαια, καλό είναι οι παραγωγοί να έχουν τον νου τους, αφού σύμφωνα με τον Οργανισμό, «υπάρχει μια περιοδική ενημέρωση του gov.gr (υφίσταται υστέρηση στους χρόνους ενημέρωσης μεταξύ καταχώρισης και εμφάνισης) και θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από τους ενδιαφερόμενους».