ΟΣΔΕ: Σταδιακά προσαρμόζονται οι παραγωγοί στις νέες συνθήκες

✱ Ξεπέρασαν τις 94.000 οι οριστικοποιημένες δηλώσεις στη χώρα
✱ Πού καταγράφεται ο υψηλότερος και πού ο χαμηλότερος ρυθμός υποβολής
 Οι δυσκολίες στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση

Με διαφορετικές ταχύτητες προχωράει το ΟΣΔΕ ανά περιοχή, καθώς εκτός από τις τοπικές διαφοροποιήσεις των καλλιεργειών, φέτος έχει προστεθεί και η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταγράφονται καθυστερήσεις εξαιτίας της αδυναμίας χρήσης των νέων τεχνολογιών από μεγάλη μερίδα των παραγωγών.

Από την πλευρά τους, τα ΚΥΔ έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αναζητούν και εφαρμόζουν εργαλεία για την αποτελεσματικότερη τηλε-υποβολή και το προσωπικό με επιμονή συνεχίζει την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», τις τελευταίες δέκα ημέρες, οπότε το σύστημα λειτουργεί με περιορισμούς, έχουν οριστικοποιηθεί 50.000 αιτήσεις, δηλαδή περίπου 5.000 αιτήσεις την ημέρα.

Πορεία ΟΣΔΕ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνολικά –από την ημέρα δηλαδή που άνοιξαν οι Πύλες του ΟΣΔΕ στα τέλη Φεβρουαρίου– μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν οριστικοποιηθεί περίπου 94.000 αιτήσεις. Οριστικοποιήθηκε, δηλαδή, το 15% του συνόλου των δηλώσεων στη χώρα, ενώ 260.000 περίπου είναι πρόχειρες. Ο ρυθμός κρίνεται ικανοποιητικός, εάν λάβουμε υπόψη μας τις παρούσες συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι πέρσι η έναρξη της υποβολής δηλώσεων έγινε στις 10 Απριλίου.

Ο υψηλότερος ρυθμός οριστικοποιημένων δηλώσεων καταγράφεται μέχρι στιγμής στον Νομό Ηρακλείου, όπου μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν οριστικοποιηθεί σχεδόν 19.000 αιτήσεις. Ακολουθεί ο Νομός Χανίων με 8.900 οριστικοποιημένες αιτήσεις περίπου, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας με 7.100 αιτήσεις, Ηλείας με 5.100 αιτήσεις περίπου και Μεσσηνίας με 4.500 οριστικοποιημένες αιτήσεις. Αντίθετα, ο μικρότερος αριθμός οριστικοποιημένων δηλώσεων καταγράφεται στον Νομό Ευρυτανίας (με μόλις 11 αιτήσεις), Ζακύνθου και Φωκίδας με περίπου 60 αιτήσεις έκαστος.

Μετά το Πάσχα

Όπως τονίζουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι ΚΥΔ και Αγροτικών Συνεταιρισμών, μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται σίγουρα μετά το Πάσχα.

Αργολίδα

«Προς το παρόν, η διαδικασία προχωρά αργά και με κάποια προβλήματα, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είναι μεγάλης ηλικίας και είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος. «Από την πλευρά μας, ως ΚΥΔ κάνουμε το καλύτερο δυνατό και επικοινωνούμε μαζί τους είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά, για να τους εξυπηρετήσουμε», επισημαίνει.

Ρέθυμνο

«Αν και ήμουν αντίθετος στην επαναλειτουργία της διαδικασίας, γιατί κατά τη γνώμη μου θα προέκυπταν ακόμη περισσότερα προβλήματα, τελικά η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά χάρη στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία του προσωπικού, αλλά και στην πείρα που διαθέτει όλα αυτά τα χρόνια ο συνεταιρισμός», εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης.

Όπως επισημαίνει, έχει στελεχωθεί κατάλληλα το τμήμα και έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της φύσης της εργασίας τους για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, ακόμη και για τις αιτήσεις μεταβίβασης.

Ορεστιάδα

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η συλλογή και η οριστικοποίηση δηλώσεων σε άλλες περιοχές. Όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, Αθανάσιος Ράζγκελης, αυτή την περίοδο η πλειονότητα των παραγωγών εργάζεται όλη μέρα στα χωράφια.

«Σίγουρα η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην παράδοση των τιμολογίων, συμβάσεων κ.λπ., αλλά και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για μεταβιβάσεις, ιδίως όσον αφορά τα κληρονομικά». Όπως εξηγεί, το έργο δυσχεραίνεται και από το γεγονός ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά, με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Από τις περίπου 3.000 αιτήσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί οι 200», σημειώνει και εκτιμά ότι μετά το Πάσχα η ροή των δηλώσεων θα αυξηθεί, με δεδομένο ότι οι αγροτικές εργασίες στην περιοχή θα μειωθούν.

Λαμία

Ίδια είναι η εικόνα και στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου το είδος της καλλιέργειας επηρεάζει και τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Κώστα Αναστασίου, προϊστάμενο του τμήματος ΟΣΔΕ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας, η διαδικασία εξελίσσεται αργά, γιατί η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην περιοχή όπου κυριαρχούν οι αρόσιμες καλλιέργειες.

«Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο υπάρχουν αλλαγές και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η φυσική παρουσία του παραγωγού, προκειμένου να εντοπιστούν οι συντεταγμένες. Με δεδομένο, όμως, ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είναι άνω των 50 ετών, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τις ειδικές εφαρμογές των smartphones».

Όπως τονίζει, «το πιο σημαντικό για εμάς είναι να γίνει σωστή δουλειά, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τα χρήματά τους από τις επιδοτήσεις. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε ακόμη και 24 ώρες, εάν χρειαστεί».

Αυτήν τη στιγμή, έχει οριστικοποιηθεί το 15% των δηλώσεων, με το μεγαλύτερο ποσοστό 10%-12% πριν από την ισχύ των μέτρων. Οι δυσκολίες σχετίζονται με την αδυναμία αποστολής των τιμολογίων, καθώς οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και επιπλέον κόστος για κούριερ, αλλά και με τη διαδικασία των μεταβιβάσεων.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς όφελός τους, ενώ το πιο σημαντικό σε αυτήν τη διαδικασία είναι να μη γίνουν λάθη στην αίτηση.