Όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά πληρώνει η εξαγωγή στο ροδάκινο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ

Συγκεχυμένο παραμένει το τοπίο στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου σε μια μπερδεμένη, όπως εξελίσσεται, εμπορική χρονιά με μοναδική σταθερά τη μειωμένη, λόγω των καιρικών συνθηκών, παραγωγή.

Στον κατακερματισμό και στην πολυδιάσπαση που… παραδοσιακά χαρακτηρίζουν το εγχώριο δίκτυο διάθεσης (στέκια, πλήθος μεμονωμένων πωλήσεων εκτός συνεταιριστικών σχημάτων κ.λπ.) έρχεται να προστεθεί και η θολή εικόνα γύρω από τις ποσότητες της Ισπανίας, μεγαλύτερου παραγωγού και εξαγωγέα της Ευρώπης, η οποία, ως γνωστόν, έχει πληγεί από πρωτόγνωρη ξηρασία. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι διαχρονικά οι πληροφορίες και τα στοιχεία που απορρέουν από την ιβηρική χώρα υπηρετούν εμπορικές σκοπιμότητες και ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη. Φαίνεται, ωστόσο, ότι την τρέχουσα σεζόν η «δημιουργική ασάφεια» των Ισπανών έχει… ανέβει επίπεδο, στοιχείο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το σκηνικό.

Εξάλλου, πέραν της Ιταλίας και της Ισπανίας, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει φέτος και έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία η οποία, λόγω της υποτιμημένης λίρας, παίζει δυνατά στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι αρκετά από τα ροδάκινα με τα οποία θα εκτελεσθούν οι παραγγελίες που κατάφεραν, προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, να κλείσουν την περασμένη εβδομάδα οι Ισπανοί διακινητές, προέρχονται από την Ελλάδα και την Τουρκία και έχουν αγοραστεί, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της δικής τους, μειωμένης, παραγωγής.

Ανεβάζει στροφές η ζήτηση

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει σε πρόσφατο σημείωμά του ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, όσο βελτιώνεται ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές, η ζήτηση, αν και σαφώς επηρεασμένη από τον υψηλό πληθωρισμό, αρχίζει σιγά σιγά να ανεβάζει στροφές.

Για τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά ροδάκινα, τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και δη στις αγορές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης προσφέρονται έως και 1,80 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υποδεέστεροι, σαφώς υποβαθμισμένοι καρποί αναμειγνύονται με τις καλές ποιότητες και προσφέρονται σε Βαλκάνιους κυρίως αγοραστές, αλλά και στις εγχώριες λαχαναγορές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς.

«Για ό,τι υπάρχει σε καλό προϊόν, οι τιμές μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικές. Διαφαίνεται, ωστόσο, μια πίεση λόγω των ποσοτήτων που εισρέουν από ανταγωνιστές και ιδίως από την Ισπανία», λέει στην «ΥΧ» ο Θανάσης Μπρανιώτης, διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης. «Για το συσκευασμένο ροδάκινο πρώτης ποιότητας η τιμή ήταν μέχρι πρόσφατα κοντά στο 1 ευρώ, ενώ για το νεκταρίνι στο 1,20 ευρώ/κιλό. Σαφώς υπάρχουν και αρκετά χτυπημένα, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ωστόσο παίζει ρόλο και η αγορά στην οποία απευθύνεται κάποιος.

Αρκετοί πελάτες ζητάνε μόνο τους ποιοτικούς καρπούς», συμπληρώνει. Αναφορικά με την Ισπανία σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφορες φήμες για την παραγωγή τους, αυτό όμως που εμείς βλέπουμε στην πράξη είναι ότι έχουν αρκετές ποσότητες για να προσφέρουν».

Παραμένει ανοιχτή η πληγή του παραεμπορίου

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν φέτος το άλφα και το ωμέγα για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια», υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Εξαγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμμου Βέροιας «Νέος Αλιάκμων», Πάνος Τορλακίδης, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγάλες ζημιές και απώλειες παραγωγής της τάξης του 30% από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις, ενώ βλέπουμε και ακαρπία». Όπως εξηγεί, από εμπορικής σκοπιάς, «η χρονιά εξελίσσεται σε κανονικούς, θα λέγαμε, ρυθμούς, όμως ο συνδυασμός της αύξησης του κόστους, που αγγίζει το 40% σε σχέση με πέρυσι, και της μείωσης των ποσοτήτων μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για τον παραγωγό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καλά χοντρόκαρπα ροδάκινα μπορούν σήμερα να «πιάσουν» έως και 1 ευρώ/κιλό, ενώ ο συνεταιρισμός εξακολουθεί να ρίχνει το βάρος στις εξαγωγές. «Είμαστε εξαγωγική οργάνωση σε ποσοστό 99%, γι’ αυτό και καταφέρνουμε να είμαστε όρθιοι», σημειώνει εμφατικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα και κάποιες από τις παθογένειες του χώρου. «Δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρό θέμα με το παραεμπόριο. Στην Πέλλα, βλέπουμε εμπόρους από τα Βαλκάνια να εισρέουν και να ‘‘σηκώνουν’’ φρούτα, δίνοντας 30-40 λεπτά/κιλό δίχως τιμολόγια. Είναι μια ‘‘μαύρη’’ αγορά που, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στο παρελθόν οι εκάστοτε κυβερνώντες, εξακολουθεί να ανθεί». Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ο «Νέος Αλιάκμων» αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος περί τους 12.000-13.000 τόνους ροδάκινων έναντι 20.000 τόνων σε μια «κανονική χρονιά», ενώ στο συμπύρηνο οι όγκοι που θα κοπούν εκτιμώνται σε 6.000-7.000 τόνους.

 

Μεγάλες οι απώλειες στην παραγωγή

Στην περιοχή οι κύριες ποικιλίες ροδάκινου που συγκομίζονται αυτές τις μέρες είναι οι Royal Glory, Royal Gem και Rich Lady, ενώ στο νεκταρίνι έχει ξεκινήσει να κόβεται η Big Top. Όπως εξηγεί ο κ. Μπρανιώτης, οι απώλειες στην παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών, αγγίζουν το 80%: «Υπήρξε μια μεγάλη ζημιά στα τέλη Απριλίου από τις χαλαζοπτώσεις. Ακολούθησαν οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου που είχαν ως συνέπεια να υποβαθμιστούν μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, ιδίως οι πρώιμες ποικιλίες».

Συνολικά, ο Συνεταιρισμός Μέσης αναμένεται να συγκεντρώσει περί τους 5.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού και άλλους τόσους συμπύρηνου, η συγκομιδή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Εκεί το κυριότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ακαρπία που παρατηρείται σε κάποιες ποικιλίες, με μια πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για μείωση 20%-30% της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

Ο καιρός «χτύπησε» ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και στη Νάουσα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Κώστας Ταμπακιάρης. «Στα πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων. Είχαμε μαλακώματα, καρπόπτωση, αλλά και μονίλια, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος, σχεδόν το 50% της ήδη μειωμένης, λόγω του παγετού του Απριλίου, παραγωγής», αναφέρει. «Yπάρχουν παραγωγοί που μάζεψαν πέρυσι 5 τόνους ροδάκινα από ένα χωράφι και φέτος δεν θα ξεπεράσουν τον έναν τόνο», προσθέτει.

Αυτήν τη στιγμή, στον νομό συλλέγονται, μεταξύ άλλων, τα ροδάκινα June Gold, Britney και Royal Glory, ενώ στα νεκταρίνια η συγκομιδή έχει προχωρήσει στα Big Bang και Ali Top. Σύμφωνα με τον κ. Ταμπακιάρη, στην εσωτερική αγορά οι τιμές φτάνουν έως και τα 1,20 ευρώ/κιλό. «Γι’ αυτό και, από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλωστε πολύ μεγάλες ποσότητες, δεν έχουμε προχωρήσει μέχρι τώρα σε εξαγωγές», σχολιάζει.

«Χτύπησαν» στην τιμή Τούρκοι και Ισπανοί

«Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από ισπανικό και τουρκικό ροδάκινο που διατίθενται σε χαμηλές τιμές, οι οποίες δεν καθιστούσαν εύκολο για το ελληνικό να μπει στα προγράμματα», αναφέρει ο κ. Ταμπακιάρης. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Ισπανοί, ακόμα και με μειωμένες ποσότητες, εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά και έχουν καταφέρει να χτίσουν ισχυρές συνεργασίες λόγω της συνεχούς παρουσίας και των ποσοτήτων που διαχειρίζονται», υπογραμμίζει.

Πιστεύει, ωστόσο, ότι η εικόνα θα είναι διαφορετική τον Ιούλιο, μήνα στον οποίο παραδοσιακά η Ελλάδα «φορτσάρει» στις εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση στα κόστη παραγωγής, τιμές της τάξης των 50-60 λεπτών για τον παραγωγό δεν μπορούν επ’ ουδενί να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Ο ΑΣ Νάουσας αναμένεται να συγκεντρώσει και να διαθέσει φέτος περί τους 6.000-7.000 τόνους ροδάκινα και 1.500-2.000 τόνους νεκταρίνια.

 

Αυξάνεται βδομάδα τη βδομάδα η προσφορά, κρατιούνται ψηλά οι τιμές για τις καλές ποιότητες

Mε ανοδικούς ρυθμούς κινείται η ζήτηση για ροδάκινο και νεκταρίνι στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αυξάνεται σταδιακά και η προσφορά δίχως, ωστόσο αυτό να πιέζει προς το παρόν τις τιμές, δεδομένου ότι οι διαθέσιμες ποσότητες δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με το Fresh Plaza, στην Ολλανδία τα ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια άνοιξαν την αυλαία της φετινής εμπορικής σεζόν στις αρχές Ιουνίου με τα πρώτα φορτία από την Ελλάδα να καταφθάνουν στα μέσα Ιουνίου. Όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος, στο παρελθόν τέτοια εποχή παρατηρούνταν υπερπροσφορά, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει φέτος, με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο. Οι ντόπιοι εισαγωγείς μεταφέρουν ότι τα λεγόμενα «ούφο» (πλακουτσωτά ροδάκινα) τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Στο Βέλγιο, την ίδια στιγμή, οι έμποροι κάνουν λόγο για δυσκολίες στη διασφάλιση καλής ποιότητας φρούτων από την Ισπανία. «Το πρόβλημα με την έλλειψη νερού παραμένει έντονο», αναφέρει στο freshplaza τοπικός εισαγωγέας, «με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν υψηλές για την εποχή, κάτι που δυσκολεύει και τους καταναλωτές».

Υποτονική η ζήτηση στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η Ισπανία έχει και φέτος τον πρώτο λόγο, με την Ιταλία να ακολουθεί ενώ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάποια φορτία από την Ελλάδα και την Τουρκία που έχουν εισαχθεί έχουν κυρίως συμπληρωματικό ρόλο. Η τοπική ζήτηση δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονη και, ως εκ τούτου, καλύφθηκε σχετικά εύκολα. Όσο η προσφορά ενισχύεται, οι τιμές στην τοπική αγορά έδειξαν κάποιες πτωτικές τάσεις ωστόσο τα ποιοτικά, μεγάλου μεγέθους φρούτα, τα οποία προτιμούν οι καταναλωτές «τσίμπησαν» προς τα πάνω. Εισαγωγέας που συνδέεται με την Ιταλία σημειώνει στο Fresh Plaza ότι οι απώλειες παραγωγής στη χώρα αγγίζουν το 50%, παραθέτοντας το παράδειγμα της Εμίλιο Ρομάνα όπου πολλά χωράφια είχαν πλημμυρίσει. Αντίστοιχα, στη Σικελία η ανθοφορία επηρεάστηκε σοβαρά από τις καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος επίσης σημειώνει ότι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αποδόσεις στην Ισπανία είναι φέτος αυξημένες.

Έφτασαν 2,30 ευρώ τα μεγάλα μεγέθη στην Ιταλία

Στην Ιταλία, το τοπίο της αγοράς άλλαξε στα μέσα του Ιουνίου μέσα σε λίγες μέρες, καθώς η μαζική «άφιξη» φρούτων από το νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και από την Ισπανία είχε ως αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές οι οποίες, για τα μεγάλα μεγέθη, είχαν φτάσει νωρίτερα έως τα 2,30 ευρώ/κιλό. Σε όρους όγκων, οι πωλήσεις δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές και, όπως αναφέρει στο δίκτυο ντόπιος έμπορος, οι τιμές καθορίζονται από την Ισπανία όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να ωριμάσουν σχεδόν ταυτόχρονα πολλά ροδάκινα και νεκταρίνια, με συνέπεια να αυξηθεί απότομα η προσφορά.

Παραγωγός από την Απουλία μιλάει στο freshplaza για μια «περίεργη χρονιά που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη», επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι βροχές έκαναν πολύ μεγάλες ζημιές στις υπερπρώιμες ποικιλίες, καθώς προκάλεσαν σκασίματα. Έτερος παραγωγός από την Καμπανία κάνει, ωστόσο, λόγο για μια καλή σεζόν μέχρι στιγμής, με τιμές αυξημένες έως και 40% σε σχέση με πέρυσι και την κατανάλωση να κινείται με φυσιολογικούς ρυθμούς». Ο ίδιος, ωστόσο, συμπληρώνει ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους παραγωγούς, τουλάχιστον στην περιοχή του, είναι οι αποδόσεις που φαίνονται μειωμένες 30% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των χαλαζοπτώσεων.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, οι εκτιμήσεις στις αρχές του μήνα έκαναν λόγο για μια παραγωγή 228.700 τόνων, αν και είναι πολύ πιθανό το νούμερο αυτό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς σε κάποια παραγωγικά κέντρα υπήρξαν χαλαζοπτώσεις στα τέλη Μαΐου. Όπως αναφέρει το Fresh Plaza, η ζήτηση είναι ζωηρή ωστόσο οι τοπικοί έμποροι τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν έδειχναν μια προτίμηση στα ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια.