Όσπρια Χασίων: Παραδοσιακά προϊόντα για να γεμίσετε με ποιότητα και γεύσεις γρεβενιώτικες το τραπέζι σας!

Όσπρια ονομάζονται οι αποξηραμένοι καρποί μιας ολόκληρης κατηγορίας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια leguminosae, η οποία παίρνει το όνομά της από τον χαρακτηριστικό λοβό που προστατεύει τον σπόρο, ενώ διαμορφώνεται και ωριμάζει.

Με περίπου 13.000 είδη, η οικογένεια leguminosae είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο φυτικό βασίλειο και από τις σημαντικότερες οικονομικά. Τα περισσότερα όσπρια προτιμούν
τα θερμά κλίματα, αλλά υπάρχουν ποικιλίες που ευδοκιμούν και σε ψυχρότερες περιοχές.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, από την οποία όμως λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη. Μπορούμε εύκολα να την καλύψουμε, αν συνοδεύσουμε τα όσπρια με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους κ.λπ.).

Η υψηλή περιεκτικότητα των οσπρίων σε πρωτεΐνες, τα καθιστά άξιο αντικαταστάτη του κρέατος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χορτοφαγίας και νηστείας. Επιπλέον, χάρη στο χαμηλό τους κόστος χαρακτηρίζονται και ως «το κρέας του φτωχού».

Στο νότιο τμήμα του Νομού Γρεβενών, πλάι στον ποταμό Αλιάκμονα και σε υψόμετρο 540 μέτρων, παράγονται τα όσπρια Χασίων. Στον τόπο αυτόν επέλεξε και η οικογένειά μας να αναπτύξει πρότυπες καλλιέργειες τόσο οσπρίων όσο και δημητριακών, κηπευτικών και αρωματικών φυτών.

Ανέκαθεν γεωργοί, έχοντας μεγάλη αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της και γνωρίζοντας πολύ καλά τη διατροφική τους αξία, δημιουργήθηκε η ιδέα να τα προωθήσουμε και στα αστικά κέντρα. Το μικροκλίμα της περιοχής, η σύσταση του εδάφους και ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας κάνει τα προϊόντα μας ασύγκριτα στην ποιότητα και στη γεύση τους

Φιλικά, Κώστας Παπαδόπουλος

Καρπερό Γρεβενών l Τηλ.: 24620-34534, 6978-448351
www.ospriaxasion.gr l email: [email protected]