Ουκρανία: Οι ελλείψεις πολλαπλασιαστικού υλικού θα µπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια

Η μειωμένη διαθεσιμότητα πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ουκρανία λόγω του πολέμου με τη Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή σιτηρών της χώρας τουλάχιστον για την επόμενη διετία, σύμφωνα με γαλλική ένωση της βιομηχανίας εμπορίας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, αναμένεται να δει τη συγκομιδή της να συρρικνώνεται φέτος λόγω της ρωσικής εισβολής. «Η αναμενόμενη μείωση της συγκομιδής σιτηρών περιλαμβάνει εκμεταλλεύσεις που αναπτύσσουν καλλιέργειες για να παράσχουν σπόρους σποράς για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας για τους Ουκρανούς αγρότες πιθανές ελλείψεις πολλαπλασιαστικού υλικού για τη σπορά του 2023», δήλωσε στο Reuters ο Κλωντ Ταμπέλ, πρόεδρος της Ένωσης Γάλλων Σποροπαραγωγών (UFS).

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι Ουκρανοί αγρότες είχαν λάβει περίπου το 60% των σπόρων καλαμποκιού και το 90% των σπόρων ηλίανθου, εκτιμά η UFS. Η απώλεια της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει κυρίως αυτά τα δύο προϊόντα.

Με τα πλάνα παραγωγής για το τρέχον έτος να έχουν ήδη καθοριστεί σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, κορυφαία προμηθεύτρια της Ουκρανίας, τα περιθώρια είναι ελάχιστα για να αντισταθμιστεί το ψαλίδισμα περίπου του ημίσεος της παραγωγής σπόρων της Ουκρανίας. «Μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα για τα επόμενα δύο χρόνια, με πιθανότατα μεγάλη αναστάτωση στον τομέα των σπόρων», πρόσθεσε ο Ταμπέλ.