Ουκρανία: Περαιτέρω μείωση της εκτιμώμενης φετινής συγκομιδής καλαμποκιού – Σχεδόν στον μισό όγκο του 2021

Αναμένεται μικρότερη έκταση σποράς για το προϊόν το 2023

Στους 22-23 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να περιοριστεί η συνολική σοδειά καλαμποκιού στην Ουκρανία για το 2022, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του υπουργού Γεωργίας της χώρας. Αυτό σηματοδοτεί μια αθρόα πτώση σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με τους 41,9 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού που συγκομίστηκαν το 2021, κάτι που αποδίδεται στη συρρίκνωση της περιοχής συγκομιδής εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στην κατάληψη ή την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων γης στα ανατολικά, νότια και βόρεια τμήματα της χώρας. «Θα είναι καλό [σενάριο] αν συλλέξουμε 22 έως 23 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού», είπε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Πίσω στον Σεπτέμβριο, το ουκρανικό υπουργείο προέβλεπε τη φετινή σοδειά καλαμποκιού σε 25 έως 27 εκατομμύρια τόνους· μια εκτίμηση η οποία αποδείχθηκε υπερβολικά αισιόδοξη.

Ο Σόλσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις καυσίμων και κεφαλαίων, έχουν αφήσει πολύ καλαμπόκι στα χωράφια τους και αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να συγκομιστούν μέχρι την άνοιξη, κάτι που όπως είπε «σημαίνει λιγότερο όγκο και χειρότερη ποιότητα κόκκων». Η Ουκρανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη συγκομιδή σιταριού και κριθαριού για το 2022, αλωνίζοντας 19,4 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα.

Ο Σόλσκι πρόσθεσε ότι η μεγάλη έκταση ασυγκόμιστου καλαμποκιού θα εμποδίσει τους αγρότες να σπείρουν ξανά καλαμπόκι σε αυτά τα χωράφια, με τον ηλίανθο να είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση για την επόμενη άνοιξη. «Η χειμερινή συγκομιδή του καλαμποκιού σημαίνει ότι τα χωράφια δεν θα είναι έτοιμα για την ανοιξιάτικη σπορά του καλαμποκιού και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θα υπάρχει λιγότερο καλαμπόκι» είπε. «Νομίζω ότι θα σπαρθούν εκατομμύρια επιπλέον στρέμματα με ηλίανθο. Πρώτα και κύρια, αυτό θα γίνει μέσα από τη μείωση των καλλιεργειών καλαμποκιού».